Alles over de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Update: Ingangsdatum rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit verplaatst naar 1 juli 2024 na advies Raad van State. De timing van de rapportageverplichting blijft wel staan. Oftewel uiterlijk 30 juni 2025 moet de rapportage over 2024 worden ingestuurd, waarbij de rapportage vanaf 1 januari 2024 vrijwillig is en vanaf 1 juli 2024 verplicht. (Bron: VNA)

Misschien heb je de term Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) al eens langs horen komen. In april 2022 is een concept voorstel van deze nieuwe regeling aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Het gaat om het aanleveren van een rapportage van de CO2-uitstoot van het zakelijke en woon-werkverkeer van de medewerkers van jouw bedrijf. De geplande ingangsdatum is inmiddels drie keer verplaatst. Naar verluidt gaat op 1 juli 2024 deze regeling in voor bedrijven met 100 of meer medewerkers. De vragen waarom, wat en hoe lichten wij hieronder toe.

 

Wat houdt deze regeling nu precies in?

In hoofdlijnen houdt de regeling het volgende in:

  • per 1 juli 2024 geldt de rapportageplicht
  • voor bedrijven met 100 of meer medewerkers
  • werkgebonden kilometers (zakelijk en woon-werkverkeer) per jaar moeten via een online dashboard op RVO.nl aan de overheid gerapporteerd kunnen worden
  • de rapportage is verdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype (auto + brandstof, motorfiets + brandstof, bromfiets/scooter + brandstof, (elektrische) fiets, lopen en Openbaar Vervoer)
  • uiterlijk 30 juni 2025 moet de rapportage over 2024 worden ingestuurd
  • het doel is aan een maximum norm CO2-uitstoot te voldoen


Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is meer informatie beschikbaar over de regeling. Vanaf 16 mei 2023 is het al mogelijk om vrijwillig de gegevens in te dienen. Lees er alles over op de website: www.rvo.nl/onderwerpen/rapportage-wpm

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM), wat houdt het precies in?

De rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) wordt, naar verluidt, per 1 juli 2024 ingevoerd en geldt in eerste instantie voor bedrijven met 100 werknemers of meer. Doel: de CO2-uitstoot van het zakelijk verkeer terugbrengen. De gegevens over 2024 moeten uiterlijk op 30 juni 2025 worden ingestuurd. Waarom, wat en hoe? Lees hieronder meer!

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit, waarom?

In het Klimaatakkoord (2019) is een reductie van 49% CO2-uitstoot in 2030 gepland. Zo'n 20% van de uitstoot zou van mobiliteit afkomen. De verwachte CO2-besparing van 1 Megaton wil de overheid op verschillende manieren behalen. Eén van de regelingen is de rapportageplicht voor grotere bedrijven zodat hier milieuwinst op behaald kan worden.

Hoe werkt het?

Je levert het totaal aantal kilometers aan dat jouw werknemers samen in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer. Dit gebeurt via een online portal. Als bedrijf rapporteer je alleen de totalen, dus niet per medewerker. Privacy blijft daarmee gewaarborgd. Dit jaartotaal aan kilometers moet zijn verdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype (auto + brandstof, motorfiets + brandstof, bromfiets/scooter + brandstof, (elektrische) fiets, lopen en Openbaar Vervoer). Op de website van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland staat een uitgebreide handreiking voor werkgevers waarin de gegevensverzameling wordt toegelicht.

De gevraagde informatie zou al in het bedrijf aanwezig moeten zijn, waardoor het niet tijdrovend zou moeten zijn. Maar om tot een totaal te komen, zul je zelf als onderneming de data wel paraat moeten hebben. Denk hierbij aan de zakelijke ritten incl. woon/werk bewegingen, het aantal afgelegde kilometers, het type vervoer dat is gebruikt en de bijbehorende brandstofsoort.

Ik heb de rapportage gedaan, en dan?

Na het aanleveren van de gegevens van jouw bedrijf zie je op de laatste pagina van het online formulier alle antwoorden die je hebt ingevuld. Daar staat ook de CO2-uitstoot die met de gegevens is berekend. Vervolgens krijg je een verslag (rapportage) met daarin alle gegevens en de CO2-uitstoot van jouw bedrijf.

De regeling gaat van start met een gemiddelde norm voor Nederland. Wordt het collectieve doel niet gehaald dan wordt vervolgens naar de resultaten per bedrijf gekeken. Bedrijven die niet aan de norm voldoen, hebben dan tot 1 januari 2026 de tijd om reducerende maatregelen te nemen. Het wordt dus nu al tijd om na te denken over vastleggen!

Zo krijg je jouw werkgebonden kilometers inzichtelijk

Het is goed om alvast te inventariseren welke mogelijkheden jij als bedrijf hebt om te voldoen aan de rapportageplicht en aan de maximum norm CO2-uitstoot. Hierbij is het ook goed om je beslissingen van vandaag over jouw wagenpark alvast tegen het licht te houden, welke impact heeft dit op de lange termijn? Multilease helpt je daar graag bij. Zo kunnen wij eenvoudig een gedetailleerd rapport aanleveren voor de zakelijke kilometers van jouw Multilease leaseauto's. En als je gebruik maakt van een brandstofpas of laadoplossing is een overzicht hiervan ook snel te realiseren. Daarnaast bieden wij verschillende oplossingen voor het inzichtelijk krijgen van de woon-werk kilometers en duurzame alternatieven om slimmer en schoner te reizen. Zoals bijvoorbeeld Multilease Connected, waarmee je de ritten van jouw medewerkers met behulp van car telematica overzichtelijk in beeld hebt.

Vragen over de rapportageverplichting WPM?

Heb jij een vraag over de rapportageverplichting WPM? Laat dan een berichtje voor ons achter via dit formulier. Wij geven je graag antwoord op jouw vraag!

Welke vraag heb jij over de rapportageverplichting WPM?
Door dit bericht te versturen, stem je in met ons privacybeleid.

 

Jouw wagenpark vergroenen? Ontdek deze producten

Multilease Connected

Met car telematica en een app kunnen medewerkers eenvoudig aangeven of een rit zakelijk of privé is. Daarnaast geeft de app o.a. ook nog tips over de rijstijl van de medewerker, waardoor een eerste CO2-besparing te behalen is.

Elektrisch leasen

Vanaf 2030 dienen alle nieuwe auto's elektrisch te zijn. De overstap naar een duurzaam wagenpark maken? Bekijk hier alle volledig elektrische modellen.

Multilease Fietslease

Sinds 1 januari 2020 zijn de fiscale regels versoepeld waardoor het voor bedrijven makkelijker en interessanter is om een fiets van de zaak aan te bieden. Ook is een fiets een duurzaam alternatief voor medewerkers om naar het werk te komen.