Bijtelling berekenen

Hoe berekent u de bijtelling? Multilease legt in het kort uit wat bijtelling is, hoe deze wordt berekend en wat netto bijtelling is. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is de kosten voor het privégebruik van een auto van de werkgever. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs van de auto en moet worden betaald wanneer u meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt.

Hoe wordt de hoogte van de bijtelling bepaald?

De hoogte van de bijtelling wordt bepaald door drie aspecten:

 1. Fiscale waarde van de auto
  De fiscale waarde van de auto is de waarde inclusief alle opties, maar exclusief alle zaken die later nog worden gemonteerd.
 2. Bijtellingspercentage
  Het bijtellingspercentage wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot van de leaseauto. Afhankelijk van het aantal gram CO2-uitstoot en het jaar waarin de leaseauto op kenteken is gezet, varieert het bijtellingspercentage van 0% tot 25%. Bekijk hier een overzicht van de bijtellingscategorieën.
 3. Schijf inkomstenbelasting
  De bijtelling wordt belast volgens het percentage van de schijf waarin u inkomstenbelasting betaalt.

 

Wat is netto bijtelling?

De netto bijtelling is het bedrag wat het de leaserijder netto kost om de leaseauto ook privé te mogen gebruiken. Anders gezegd, dit bedrag krijgt de leaserijder netto minder aan salaris, doordat diegene gebruikt maakt van de leaseauto.

Bijtelling berekenen

De bijtelling voor uw leaseauto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde - eigen bijdrage = bijtelling. Dit is het bedrag dat u bij het belastbaar inkomen dient op te tellen.

Voorbeeld

Cataloguswaarde van de auto: € 20.000
Bijtellingspercentage: 22%
Belastingschijf: 37,35%

Bijtelling: € 20.000 x 22% = € 4.400
Netto bijtelling: € 20.000 x 22% x 37,35% = € 1.643,40 per jaar
In dit voorbeeld kost de auto de leaserijder dus € 1.643,40 / 12 = € 136,95 netto per maand

Leaseauto uitzoeken

Bij het uitzoeken en configureren van een nieuwe leaseauto bij Multilease kunt u aangeven in welke schijf u belasting betaalt. De leasecalculator laat direct een indicatie van de actuele netto bijtelling zien per auto. U kunt zo direct zien welke leaseauto op basis van bijtelling en cataloguswaarde aantrekkelijk voor u is. Om het belastingspercentage te wijzigen klikt u op het tandwieltje. Er wordt in de berekening geen rekening gehouden met eventuele heffingskortingen.

Welke bijtellingspercentages zijn er?

U kunt het aanbod van leaseauto's bekijken op basis van het bijtellingspercentage:

 • 8% bijtelling (geldig voor elektrische auto's, tot een cataloguswaarde van € 45.000)
 • 22% bijtelling
 • occasion lease auto's, bijtelling variërend van 0% tot 25%

Klik op Leaseauto samenstellen en bepaal zelf welke selectie aan leaseauto's u wilt bekijken.

Meer informatie over lease en bijtelling?

Wilt u meer weten over de lease mogelijkheden bij Multilease? Neem dan contact op met onze leaseadviseurs of stel hier uw nieuwe leaseauto samen.

Leaseauto samenstellen

Contact