Bijtelling berekenen zakelijke leaseauto

#BIJTELLING #ZAKELIJK #EIGEN BIJDRAGE #PRIVEGEBRUIK

Rij je in een zakelijke leaseauto of mag je er één uitzoeken? Dan ben je vast benieuwd hoe het nu zit met de bijtelling. Want hoe bereken je de bijtelling en wat is nu het verschil met netto bijtelling. Of een eigen bijdrage. Hier lees je in het kort wat bijtelling is, hoe je die kunt berekenen en wat de netto variant inhoudt. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Schroom niet om je vraag aan ons te stellen, we helpen je graag op weg.

Wat is bijtelling?

In feite is het heel simpel, je krijgt met bijtelling te maken als je privé gebruik maakt van de auto van jouw werkgever en per jaar meer dan 500 privékilometers maakt. Rij je minder en kun je dit aantonen, dan betaal je geen bijtelling. Bijtelling is dus wat je moet betalen voor jouw privégebruik van de zakelijke leaseauto.

Wel of niet bijtellen

Hoe wordt de hoogte van de bijtelling bepaald?

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van drie zaken:

1. Fiscale waarde van jouw leaseauto

De fiscale waarde van de leaseauto is de cataloguswaarde vermeerderd met alle opties, maar exclusief alle zaken die later nog worden gemonteerd (accessoires). Wil je weten wat de fiscale waarde van jouw Multilease auto is? Vraag het jouw wagenparkbeheerder of neem contact met ons op.

2. Bijtellingspercentage van de auto

Het bijtellingspercentage van jouw auto wordt bepaald op het moment dat de auto op kenteken wordt gezet. Dan wordt gekeken naar hoe milieuvriendelijk de auto is, oftewel hoeveel gram CO2-uitstoot de auto heeft en in welke bijtellingscategorie die daardoor valt (per jaar verschillend). Dit percentage geldt dan voor een periode van 60 aaneengesloten maanden. Sinds 2017 wordt er alleen nog onderscheid gemaakt tussen 0 gram CO2-uitstoot en meer dan 0 gram CO2-uitstoot. De bijtellingspercentages voor deze categorieën verschillen nog wel per jaar. Bij het uitzoeken van een (nieuwe) zakelijke leaseauto kan dit dus zeker nog interessant zijn om naar te kijken. In onderstaande tabel zie je de bijtellingspercentages in de afgelopen en komende jaren.

Bijtellingspercentages

* Voor elektrische auto’s geldt sinds 2019 een bijtelling tot een bepaalde cataloguswaarde (cap). Daarboven geldt de standaard bijtelling van 22%. Voor waterstofauto’s geldt deze beperking niet. Deze grens € 50.000 in 2019, € 45.000 in 2020, € 40.000 in 2021, € 35.000 in 2022, € 30.000 in 2023 t/m 2025 en in 2026 is de bijtelling over de gehele waarde 22%.

3. Jouw salaris, de inkomenstenbelasting schijf

De bijtelling wordt belast volgens het percentage van de schijf waarin je inkomstenbelasting betaalt. Op onze website kun je van tevoren een indicatie van de netto bijtelling zien. Je weet dus vooraf wat je ongeveer maandelijks aan een auto kwijt bent.

Bereken de bijtelling voor 2023

Benieuwd naar de bijtelling voor 2023? Gebruik onderstaande calculator, vul de gegevens in en zie direct waar je ongeveer aan netto bijtelling rekening mee kunt houden.

Met onderstaande tool kun je direct de bijtelling voor jouw situatie berekenen.

Cataloguswaarde

25000

Vul hieronder de cataloguswaarde van de auto in.

Bijtelling

Kies het bijtellingpercentage van de auto.

Belastingschijf

Kies hieronder de belastingschijf die voor jou van toepassing is.

Bijtelling en netto bijtelling berekenen

De rekensom voor de bijtelling (die in bovenstaande calculator wordt toegepast) voor de zakelijke leaseauto is eenvoudig:

Fiscale waarde x bijtellingspercentage

Is er nog sprake van een eigen bijdrage voor de auto? Haal deze dan van het totaal af, je houdt dan het bedrag over wat je als bijtelling bij het belastbaar inkomen op dient te tellen.

Wil je de netto bijtelling weten, dus wat je zelf betaalt om privé van de leaseauto gebruik te maken? Doe dan de uitkomst van bovenstaande som maal het percentage van de inkomstenbelastingschijf. Deel je dit vervolgens door 12, dan weet je wat je per maand (ongeveer) netto minder aan salaris krijgt.

Een voorbeeld berekening van de bijtelling en netto bijtelling waarbij wordt uitgegaan van:

  1. Fiscale waarde (cataloguswaarde) van € 20.000
  2. Bijtellingspercentage van de auto: 22%
  3. Inkomstenbelasting schijf: 37,07%
     
  Voorbeeld Berekening
Bijtelling € 4.400 Fiscale waarde x bijtellingpercentage
Netto bijtelling per jaar € 1.631,08 Bijtelling x inkomstenbelasting
Netto bijtelling per maand € 135,92 Netto bijtelling per jaar / 12

 

 

 

NB. In dit rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met eventuele heffingskortingen. De daadwerkelijke netto bijtelling is per persoon verschillend. Houd er rekening mee dat het een indicatie van de netto bijtelling betreft.

Zoek je zakelijke leaseauto uit op basis van de netto bijtelling

Weet je ongeveer wat je per maand privé kwijt wilt zijn aan je nieuwe leaseauto? Kijk dan op onze site welke auto's je kunt leasen. Stel het filter 'Indicatie bijtelling: netto maandbedrag' in en pas eventueel met het tandwieltje de belastingschijf aan. Je ziet dan gelijk welke auto's, nieuw én gebruikt, in aanmerking komen. Let wel op, als je een nieuwe auto verder samenstelt met opties komt er altijd een bedrag bij. Ook bij deze berekening is het een indicatie van de netto bijtelling, er is geen rekening gehouden met eventuele heffingskortingen.

Bekijk snel wat je kunt leasen

Meer weten?

Bel ons op 088 - 088 0525 of laat hieronder een berichtje voor ons achter.

Stuur een bericht
Door dit bericht te versturen, stem je in met ons privacybeleid.