Alles over de banden van jouw leaseauto

Banden zijn een belangrijk onderdeel van jouw leaseauto. Ze zijn bepalend voor je rijcomfort, wegligging van de auto en remweg. Als je veel op de weg bent, wil je er verzekerd van zijn dat het met je banden wel goed zit. Hieronder lees je alles over de banden van je leaseauto: van reparatie en vervanging tot aan bandenwissel.

Stel jouw vraag

Reparatie en vervanging van jouw banden

Is een band lek, kapot of versleten? Voor reparatie of vervanging kun je naar jouw merkdealer of één van de volgende merkspecialisten: KwikFit of Profile.

Voor ons zijn banden versleten als de profieldiepte minder is dan 2 millimeter bij zomerbanden of 4 millimeter bij winterbanden. Als een band vroegtijdig wordt vervangen bij bijvoorbeeld inrijding of een niet-verantwoord te repareren band, dan wordt dit gezien als schade. Als een band kan worden gerepareerd, zijn de kosten volledig voor Multilease als dit onderdeel is van het leasecontract.

Bandenwissel: zomer- en winterbanden

Heb je winterbanden in jouw leasecontract? Dan wissel je twee keer per jaar jouw banden, in oktober en in maart. Je krijgt van ons een seintje als het tijd is voor de bandenwissel, per e-mail of via de Multilease app. De bandenwissel laat je uitvoeren bij de bandenspecialist waar de winter- of zomerbanden van jouw leaseauto liggen opgeslagen.

Heb je nog geen winterbanden omdat je in een nieuwe leaseauto rijdt, dan kun je een afspraak maken bij één van de Multilease aangesloten bandenspecialisten:


Geef bij het maken van de afspraak de bandenmaat van je leaseauto door zodat dezelfde maat winterband wordt gebruikt. De bandenmaat is van belang voor de rij- en remeigenschappen en de wegligging van de auto. Je vindt de bandenmaat aan de buitenrand van jouw autobanden en bestaat uit een cijfer- en lettercombinatie, bijvoorbeeld 195/65 R15 91T.

De betekenis van de cijfers en letters in de bandenmaat is:

 • 195 staat voor de breedte van de band
 • 65 staat voor de hoogte van de band
 • R staat voor de radiaal
 • 15 staat voor de diameter van de velgen
 • 91 staat voor het draagvermogen van de band
 • T geeft de snelheidscodering van de band aan

Lees meer over de bandenmaat

Zomerbanden

Het grootste deel van het jaar rij je op zogenoemde zomerbanden, eigenlijk de reguliere banden. Bij alle banden is het van belang ervoor te zorgen dat de bandenspanning juist is. Als de bandenspanning te laag is, verbruikt je auto meer brandstof. Zeker als je op vakantie gaat met een volgeladen wagen is het van toegevoegde waarde om de juiste bandenspanning én de profieldiepte van de banden vooraf te checken. Lees in de veelgestelde vragen hoe je dit kunt doen.

Winterbanden

In het najaar en de winter zijn winterbanden prettiger en veiliger om mee te rijden. Door de kou wordt het rubber van zomerbanden harder, waardoor ze eerder grip kunnen verliezen. De winterband heeft een zachtere rubbersamenstelling en een ander profiel. Hierdoor krijgt een winterband juist meer grip en is daardoor veiliger. Doorrijden met winterbanden in de zomer is af te raden, doordat het rubber al zacht is verlies je bij hogere temperaturen juist weer grip. Ook kan het brandstofverbruik iets hoger zijn. Zorg dus voor een tijdige wissel.

Veelgestelde vragen reparatie, vervanging en wissel

Banden

 • Waar liggen mijn winterbanden?

  De winterbanden van jouw leaseauto liggen bij de bandenspecialist waar de banden het laatst zijn gewisseld. Je kunt bij de bandenspecialist zelf kiezen bij welke vestiging je de afspraak maakt.

 • Heb ik winterbanden in mijn leasecontract?

  Je kunt zien of je winterbanden in jouw contract hebt op het leasecontract zelf of in de app Multilease | Voor leaserijders. In de app, onder de functie 'Contract' wordt een icoon met winterbanden getoond als deze onderdeel maken van jouw overeenkomst. Staat er geen icoon, dan heb je geen winterbanden in het contract. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op.

 • Waar kan ik terecht voor mijn winterbanden en/of wissel?

  Als je al winterbanden hebt, dan kun je voor de bandenwissel terecht bij de bandenspecialist waar jouw banden opgeslagen liggen. Weet je dit niet meer, neem dan contact met onze afdeling Onderhoud op.

  Heb je nog geen winterbanden en maken deze wel onderdeel uit van je leasecontract, dan kun je een afspraak maken bij één van de bandenspecialisten waar wij zaken mee doen. Bekijk ze hier.

 • Wat is het voordeel van winterbanden?

  Het voordeel van winterbanden is meer grip bij winterse omstandigheden. Al bij 7 graden of lager biedt een winterband meer grip door een zachtere rubbersamenstelling en een ander profiel. Hierdoor heeft de auto een betere wegligging en kortere remweg, wat voor jou comfortabeler en veiliger is.

 • Hoe belangrijk zijn winterbanden?

  Door winterbanden heeft jouw auto meer grip op de weg als het koud is (al onder de 7 graden). Dit is bij sneeuw, maar ook bij regenachtig weer. Doordat je meer grip hebt, is de kans op slippen kleiner en je hebt een kortere remweg.

  In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, zoals in een aantal Europese landen wel het geval is. Ga je naar deze landen, of rijd je er door heen, raden we je zeker aan om winterbanden in je leasecontract op te nemen. Bekijk de website van de ANWB om te zien in welke landen winterbanden verplicht zijn.

 • Ik ben verhuisd, kan ik mijn bandenwissel mee verhuizen?

  Het is mogelijk om een afspraak voor jouw bandenwissel te maken bij een andere vestiging van de bandenspecialist waarbij jouw winter- of zomerbanden liggen opgeslagen.

  Vergeet ook niet jouw adreswijziging aan ons door te geven, dit doe je makkelijk en snel via dit formulier.

 • Hoe kan ik de profieldiepte van mijn band meten?

  Op de banden vind je een slijtage indicator (de Thread Wear Indicator), dit zijn kleine rubberen blokjes in de hoofdgroeven van de band. Als het profiel van jouw band tot op deze blokjes is versleten, dan is de band aan vervanging toe.

 • Wanneer zijn de banden versleten?

  Banden zijn bij ons versleten als de profieldiepte minder is dan 2 millimeter bij een zomerband en 4 millimeter bij een winterband. Versleten banden kun je laten vervangen bij jouw merkdealer of één van de bandenspecialisten waar wij mee samenwerken.

 • Welke bandenspanning moet ik aanhouden? En hoe kan ik deze meten?

  De juiste bandenspanning voor jouw auto vind je in het instructieboekje. Ook staat het vaak weergegeven in de auto zelf, bijvoorbeeld in de deur of in de brandstof/laadklep. De bandenspanning kun je zelf meten bij een tankstation of wasstraat waar een bandenpomp aanwezig is.

 • Waar kan ik terecht in het buitenland voor de reparatie van mijn band?

  Neem bij problemen in het buitenland contact met ons op +31 (0)88 - 088 0570 (24/7). Op basis van jouw locatie kijken wij waar je het beste geholpen kan worden.

Meer weten of hulp nodig?

Heb je een vraag over jouw banden of de bandenwissel? Stuur ons een berichtje via onderstaand formulier. Of bel ons tijdens kantoortijden op 088 - 088 0570.

Stel jouw vraag aan de afdeling Onderhoud
Door dit bericht te versturen, stem je in met ons privacybeleid.
 

Nog meer service voor jou als leaserijder