Wat gebeurt er met een leaseauto na afloop van het contract? 

Djay van Putten is werkzaam als remarketing coördinator bij Multilease. Hij houdt zich onder andere bezig met het herplaatsen van leaseauto's waarvan het contract afloopt. Djay heeft al zijn hele leven een grote passie voor auto's en motoren en heeft daardoor veel kennis opgedaan, die hij nu toepast in zijn werk. In deze blog geven we je een inkijkje in Djay zijn werkzaamheden. 
 
Wanneer het leasecontract afloopt zijn er verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de auto een nieuwe bestemming krijgt. Volgens Djay wordt er aan de hand van de schade, kilometrage en leeftijd gekeken wat er met de auto gebeurt. Er zijn dan vier mogelijkheden: overname, eigen showroom, herinzet of veilen. 

Overname 

Klanten van Multilease bieden we de mogelijkheid om de leaseauto aan het einde van het contract over te nemen. Hiermee geven we onze klanten toegang tot de markt, die normaal gesproken alleen toegankelijk is voor handelaren. Dat is interessant, omdat je de auto kunt overnemen voor een lager tarief dan bij bijvoorbeeld bij een dealer. Een belangrijke service van Multilease, aldus Djay.

Eigen showroom 

Auto's tot 150.000 kilometers met lichte schade geven we een plek in één van de showrooms van ons zusje Motorhuis. De auto's gaan eerst naar een van onze Autoschadehuis vestigingen, waar de auto showroom klaar gemaakt wordt. Je kunt hierbij denken aan schadeherstel, polijsten en een technische inspectie. Vervolgens wordt de auto door middel van een advertentie getoond aan potentiële kopers. We zien dat een auto meestal binnen, een of twee maanden na inleveren, een nieuwe eigenaar heeft.

Djay van Putten Remarketing Coördinator
Mijn functie is uitdagend en dat vind ik ook het leukste aan mijn werk. Het zorgt ervoor dat iedere dag weer anders is. Voor mij is de dag geslaagd als ik al mijn doelstelling voor die dag heb behaald.
Djay van Putten

Herinzet 

Bij deze optie wordt de auto opnieuw ingezet als lease. Dit is alleen van toepassing bij auto's die weinig tot geen schade hebben. Andere voorwaarden zijn dat de auto maximaal vijf jaar oud is en op z'n hoogst 100.000 kilometers heeft gereden. Alle auto's die hieraan voldoen worden op de zogenoemde herinzet lijst gezet. Onze accountmanagers van de binnendienst hebben ook inzicht in deze lijst en zorgen ervoor dat de wagen opnieuw aangeboden wordt binnen ons bestaande klantenbestand. Met de huidige lange levertijden van nieuwe auto’s is dit een razendsnel alternatief voor een gloednieuwe leaseauto.
 

Veilen 

Voor het veilen van een auto geldt er een standaard dat deze ten minste 150.000 kilometer heeft gereden. Maar ook wanneer het niet meer de moeite waard is om de auto te repareren. Dit is afhankelijk van de fiscale waarde tegenover de marktwaarde van de auto. Stel een auto heeft een fiscale waarde van € 10.000,- en heeft € 2.000,- schade en de marktwaarde is € 13.000,-. Verder komen er nog kosten bij zoals transport, reparatie en handeling. Dan maken wij de keuze om de auto niet te repareren maar aan te bieden via de veiling. In het kader van duurzaamheid is het belangrijk om hiermee rekening te houden en we de voetafdruk van een auto zo laag mogelijk houden.
 

Meer weten over ex-leaseauto's?