Alles over duurzame mobiliteit

De auto draagt zeker bij aan de hoeveelheid CO2-uitstoot op onze planeet. Uit het klimaatakkoord blijkt dat ongeveer 20% van de totaal uitstoot is toe te wijzen aan mobiliteit. De overheid heeft als doel om in 2030 zo'n 1 Megaton CO2-uitstoot te besparen. Hiervoor hebben én voeren ze een aantal maatregelen door waardoor de CO2-uitstoot binnen de mobiliteit aanzienlijk wordt teruggebracht. De CO2-voetafdruk van jouw bedrijf kun je reduceren door de vervoersbewegingen van jouw bedrijf onder de loep te nemen en duurzame mobiliteit in te zetten. Er zijn verschillende manieren om jouw wagenpark te verduurzamen. Wil jij bijdragen aan een beter klimaat en duurzaam rijden doorvoeren binnen jouw organisatie? Lees dan verder.

Wat is duurzame mobiliteit?

Duurzame mobiliteit is een breed begrip. Het betreft de inzet van middelen die ervoor zorgen dat vervoersbewegingen geen (of minder) nadelige gevolgen hebben voor het milieu. Oftewel initiatieven waarmee de CO2-uitstoot wordt gereduceerd. Dit kan de inzet van een schonere (deel)auto zijn, fiets of openbaar vervoer. Of door de keuze om thuis te werken, online te vergaderen of het parkeerbeleid aan te passen. Hieronder vind je meer informatie over de inzet van duurzame middelen.

Maak een afspraak met een van onze adviseurs

Voordelen duurzame mobiliteit

Het belangrijkste doel van duurzame mobiliteit is het verminderen van de impact op het milieu, zowel op korte als op lange termijn. Als je kiest voor verduurzaming voor jouw wagenpark draag je hier direct een steentje aan bij. Andere voordelen voor jouw onderneming zijn:

 • Het wagenpark is toekomstbestendig (rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit, zero-emissiezones);
 • Profiteren van (fiscale) overheidssubsidies;
 • Eventueel aanbesteed werk moet met elektrische voertuigen worden uitgevoerd;
 • Optimale inzet van je vervoer, wat weer een mogelijke kostenbesparing meebrengt. 
   

Als duurzaamheid onderdeel uitmaakt van de bedrijfsstrategie is de keuze voor schonere alternatieven misschien sneller gemaakt. Vanuit de overheid zijn er diverse initiatieven, zoals subsidies en regelgevingen, die de transitie naar emissieloos verplaatsen versnellen. Denk bijvoorbeeld aan de Rapportageverlichting Werkgebonden Personenmobiliteit die per 1 juli 2024 ingaat voor organisatie met meer dan 100 werknemers.

Een duurzaam wagenpark? Dat realiseer je zo

Hoe ga je aan de slag om je wagenpark te verduurzamen? Ons advies: begin bij de basis. Bekijk hoe de mobiliteit nu is ingeregeld en inventariseer dan wat je in de (nabije) toekomst nodig hebt. Bedenk dan dat de volgende vijf manieren mogelijkheden zijn voor bedrijven om invulling te geven aan duurzame mobiliteit:

1. CO2-neutraal leasen

CO2-neutraal leasen kan op twee manieren. Maak de keuze voor 100% elektrisch, dan rij je sowieso schoon, of compenseer jouw CO2-uitstoot met klimaatneutraal leasen. De uitstoot van het wagenpark wordt in kaart gebracht en vervolgens gecompenseerd door wereldwijde duurzame energieprojecten (bijvoorbeeld door Climate Neutral Group). Ook kun je advies ontvangen hoe je de uitstoot verder kan terugbrengen, bijvoorbeeld door het rijgedrag aan te passen. Dit is direct terug te zien in minder brandstofverbruik en dus ook in de kosten.

2. Een deelauto voor collega's

Niet voor iedere collega een aparte auto, maar een milieuvriendelijk exemplaar voor de deur die ze kunnen delen. Zo kun je de auto optimaal inzetten. Vriendelijk voor het milieu en vriendelijk voor de portemonnee! We leggen je graag uit hoe autodelen via Multilease werkt en welke voordelen er voor deze vorm van duurzaam leasen nog meer zijn.

Meer over ons autodeel product Multilease Sharing

3. Varieer met de mobiliteitspas

Met de mobiliteitspas kies jij of jouw collega zelf voor de beste reiscombi. De ene dag met de auto om die lange afstand te overbruggen, de andere dag met de trein naar hartje centrum om niet in de file te staan. En dan kun je ook nog kiezen voor gebruik van ov-fiets of taxi. Jij bepaalt de samenstelling van de reis, optimaliseert 'm voor het milieu, voor de reistijd én uiteindelijk ook voor de portemonnee.

Meer over de mobiliteitspas

4. Promoot het onder jouw collega's: fietslease

Verduurzaming van het wagenpark hoeft niet te stoppen bij de zakelijke auto's. Promoot het ook bij andere collega's zonder auto van de zaak. Laat de auto voor een dag (of langer) staan en kies voor de zakelijke leasefiets. Tegenwoordig zijn er veel modellen op de markt en wordt er flink geïnvesteerd in het fietsnetwerk. Bij ons kun je terecht voor Fietslease, supergezond en duurzaam. En een leuke extra voor je bestaande collega's plus een interessante arbeidsvoorwaarde voor nieuwe collega's.

5. Zie de kansen in jouw rapportage werkgebonden personenmobiliteit

De rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit gaat per 1 juli 2024 in. Vanuit de overheid ontvang je op basis van jouw data een advies met tips hoe jij de stap maakt naar duurzame mobiliteit. De verplichting geldt voor bedrijven met meer dan 100 werknemers, maar het staat kleinere bedrijven vrij om ook mee te doen. Wil je vanuit de overheid advies ontvangen, dan kun je dus vrijwillig meedoen. Zo kun je jouw organisatie alvast klaarmaken voor de toekomst en wellicht ben je concurrenten daar dan een stap mee voor.

Doe meer aan Duurzaam leasen

In deze voorbeelden is klimaatneutraal leasen een goede oplossing:

 • Je wilt niet dat jouw wagenpark bijdraagt aan de vervuiling van de planeet.
 • Je wilt de MVO doelstellingen van jouw bedrijf ook doorvoeren in de mobiliteitsregeling.
 • Je wilt jouw klanten laten zien dat je actief bijdraagt aan een beter milieu.
 • Je biedt jouw (toekomstige) collega's graag een duurzaam alternatief aan.
 • Je bent wel benieuwd hoe je het milieu én tegelijkertijd kosten kunt besparen.

 

Vraag hieronder gratis mobiliteitsadvies aan!

Waarom milieuvriendelijk leasen bij Multilease

 • Besparingen voor het milieu en van kosten.
 • Sinds 2015 aangesloten bij Duurzaam Autoleasen.
 • ISO 14001 gecertificeerd.
 • Erkend Duurzaam Plus sinds 2018.
 • Advies van duurzaamheidsexperts.

Wil je advies of meer informatie?

Bel ons op 088 - 088 0525 of laat hieronder een berichtje voor ons achter.

Stuur een bericht
Door dit bericht te versturen, stem je in met ons privacybeleid.