Een kijkje achter de schermen bij creditmanagement

Wanneer je een aanvraag voor een leaseauto doet, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De afdeling creditmanagement controleert of je aan deze voorwaarden voldoet. Sander Gerritse is medewerker kredietacceptatie op de afdeling creditmanagement en beoordeelt binnenkomende aanvragen. Hij vertelt ons hoe het eraan toe gaat op de afdeling.

Nieuwe aanvragen

Aanvragen voor nieuwe leaseauto’s komen via de afdeling sales binnen en zij zetten deze door naar onze afdeling. Dit zijn aanvragen voor losse leaseauto’s, aanvragen voor het vervangen van een bestaand contract, maar er komen grotere aanvragen binnen van bijvoorbeeld tien auto’s. Ik kijk vervolgens of ik te maken heb met een bestaande of met een nieuwe klant, want voor beiden geldt een andere werkwijze.

Verschillende voorwaarden

Om een auto te kunnen leasen, moeten onze klanten voldoen aan een aantal voorwaarden. Ze moeten bepaalde documenten kunnen laten zien, zoals een uittreksel van het bedrijf, de jaarrekening en andere persoonsgegevens. Wij zijn er voor zowel gevestigde bedrijven als voor net startende ondernemers. Uiteraard gelden er voor starters andere regels, aangezien zij nog niet beschikken over bijvoorbeeld een jaarrekening. Om hen tegemoet te komen, bieden we ze de mogelijkheid om een auto te leasen tegen andere voorwaarden. Dit kan een bepaalde borg zijn of een mee-investering. In het laatste geval betaalt de klant dan een bepaald bedrag mee aan de financiering.

Sander Gerritse Medewerker Kredietacceptatie
In mijn werkzaamheden is het belangrijk dat ik secuur te werk ga. Dit in combinatie met de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken zorgt voor een mooie uitdaging in mijn werk.
Sander Gerritse

Bestaande of nieuwe klanten

Als een klant aan alle voorwaarden voldoet, ga ik over tot het geven van een akkoord. Ook hier maak ik onderscheid tussen bestaande of nieuwe klanten. Bestaande klanten worden na akkoord opgepakt en verwerkt door de salesafdeling. Bij nieuwe klanten gaan wij als afdeling creditmanagement extra stappen zetten. Ik verstuur onze nieuwe klanten als eerste een welkomstmail. Daaropvolgend stuur ik een basisovereenkomst, waarin onder andere de algemene bepalingen zijn opgenomen. Stel dat een klant een elektrische auto leaset, dan worden er in de algemene bepalingen afspraken gemaakt over de voorwaarden waarmee zij rekening kunnen houden. Tot slot maak ik een automatische incasso aan en verstuur deze naar de klant. De klant hoeft daar gedurende het contract slechts één keer voor te tekenen en daarna niet meer naar om te kijken.