Zero-Emissie Stadslogistiek

De Zero-Emissiezone (ZE-zone) wordt vanaf 1 januari 2025 in meerdere gemeenten in Nederland een feit. Vanaf deze datum moeten bestel- en vrachtauto's in deze zone uitstootvrij zijn. Tot 2030 bestaat er voor een aantal voertuigen een overgangsregeling of een vrijstelling. In bepaalde gevallen is een ontheffing mogelijk.

Rij jij momenteel in een bestelauto op fossiele brandstof? Zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de ZE-zones bij jou in de buurt. En voorkom zo een boete.

ZE-zone in? Doorloop deze stappen

  1. Ga na of jouw bestelwagen een ZE-zone in mag in 2025

    Rij je in een bestelauto met emissieklasse 4 of lager? Dan heb je sowieso geen toegang tot een ZE-zone. Alle bestelauto's die na 1 januari op kenteken worden gezet, moeten uitstootvrij zijn voor toegang tot de ZE-zone.

  2. Check waar de ZE-zones worden ingesteld en per wanneer

    Op de website van 'Op weg naar ZES' staan de zones en ingangsdata overzichtelijk weergegeven.

  3. Bekijk wat de toegangsregels zijn

    Is jouw bestelauto voor 1 januari 2025 op kenteken gezet? Dan geldt er een overgangsregeling: Met een bestelauto met emissieklasse 5 mag je tot 1-1-2027 nog de ZE-zone in en voor bestelauto's met emissieklasse 6 geldt een vrijstelling tot 1-1-2028. Na deze datum moeten alle bestelauto's uitstootvrij zijn om de ZE-zone in te mogen. Daarnaast gelden voor bestelbussen met een emissieklasse 6 dat ze tot 1 januari 2029 toegang hebben tot de ZE-zones. Met deze bussen krijg je voorlopig ook geen boete als je in een ZE-zone rijdt. 

    Let op: De ingangsdatum van de ZE-zone kan per gemeente verschillen. De data van de overgangsregelingen staan echter vast. Gaat de ZE-zone dus pas per 1-1-2026 in, dan kun je nog steeds tot 1-1-2027 of 1-1-2028 van de overgangsregeling voor bestelauto's gebruikmaken.

  4. Onderzoek de mogelijkheden van een ontheffing

    Incidenteel is het mogelijk om een ontheffing te krijgen als je met jouw bestelwagen de ZE-zone niet in mag. De ontheffing kan landelijk gelden of alleen voor een bepaalde gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een dagontheffing of ontheffing in verband met een langere levertijd. Op de website van RDW zie je meer infomatie over het verkrijgen van een ontheffing en vanaf welke datum je deze kunt aanvragen.

Meer informatie over Zero-Emissie Stadslogistiek

Meer informatie over de Zero-Emissie Stadslogistiek, zoals toegangsregels voor vrachtwagens, kentekencheck en een overzicht van ZE-zones, vind je op de website 'Op weg naar ZES'.

Lees ook de veelgestelde vragen hieronder

Zero emissie zones

  • Hoe kan ik een ontheffing aanvragen?

    Je kan een ontheffing gemakkelijk via de website van de RDW aanvragen. Daarbij komt dat je betaalt voor de aanvraag zelf en niet voor de ontheffing. Je betaalt dus ook als loket de aanvraag afwijst. Tijdens de behandeling van je aanvraag heb je geen toegang tot de zero-emissiezones.

  • Wanneer kan ik een ontheffing aanvragen?

    Heeft jouw auto nog geen toegang tot de zero-emissiezones? Dan is het mogelijk om een ontheffing te krijgen voor een dag of een langere periode. Deze kan je online aanvragen via de website van de RDW.

  • In welke gemeentes geldt de ontheffing?

    De ontheffing is geldig in alle gemeentes met een zero-emissiezone tot en met 31 december 2027.

  • Wat is een dagontheffing?

    Een dagontheffing is maximaal dertig uur (van 00:00 uur tot 06:00 uur de volgende dag) geldig en kan je alleen gebruiken in de gemeente waarvoor je een dagontheffing hebt aangevraagd. Je kan voor je auto maximaal 12 dagontheffingen per gemeente in één jaar aanvragen.

Advies voor jouw Multilease bestelauto

Heb jij na het lezen van deze informatie vragen over jouw Multilease bestelauto? Of ben je op zoek naar een vervanger van jouw bestelauto op fossiele brandstof? Neem gerust contact met ons op. Stuur een berichtje via ons contactformulier of bel ons op 088 - 088 0525.

Ook interessant om te lezen: