Blog: Gemak onderweg: vijf populaire apps voor de automobilist

vrijdag 10 maart
Blog: Gemak onderweg: vijf populaire apps voor de automobilist

De groei van het aantal apps heeft sinds de introductie van de smartphone geleid tot een ongekend groot aanbod. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een app voor. Ook op het gebied van mobiliteit bestaat er een ruime diversiteit aan apps. Maar welke zijn nu écht zinvol voor de automobilist?

Door Ruud van Essen: gastblogger en automotive professional.

De groei van het aantal apps heeft sinds de introductie van de smartphone geleid tot een ongekend groot aanbod. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een app voor. Ook op het gebied van mobiliteit bestaat er een ruime diversiteit aan apps. Maar welke zijn nu écht zinvol voor de automobilist? Om je te helpen heb ik er vijf geselecteerd. Ze zorgen niet alleen voor gemak, maar besparen je ook tijd en geld. De apps zijn te downloaden in de App Store en de Google Playstore.

Help, werk aan de weg! Hoe nu verder?
Er wordt wat aan de weg getimmerd in Nederland. Niks is vervelender dan onderweg vertraging oplopen als gevolg van wegwerkzaamheden. Met Van A naar Beter voorkom je onnodige tijdverspilling als gevolg van werk aan de weg. Voer de route naar je bestemming in en je krijgt een actueel overzicht van locatie, datum en tijdstip van alle geplande werkzaamheden. Daarnaast toont de app je tegelijk een alternatieve route. Zo zorg je dat je op tijd bent voor je afspraak, zonder dat je onderweg voor onaangename verrassingen komt te staan.

Betaald parkeren, kan dat nou niet makkelijker?
Betaald parkeren is iets waar je niet altijd aan ontkomt. Gelukkig maakt Parkmobile parkeren gemakkelijker dan ooit. Kies een parkeerplaats, voer de betreffende parkeerzone in en klaar. Betalingen worden maandelijks afgeschreven en hiervan ontvang je een overzichtelijke factuur. Omdat je per minuut betaalt, voorkom je dat je teveel geld in het parkeerautomaat gooit. Nog een voordeel: in de regen achteraan aansluiten bij de parkeerautomaat is voorgoed verleden tijd. Net als die overhaaste sprintjes naar je auto omdat de parkeertijd afloopt. Wandel op je gemak naar je auto, meld ‘m af en klaar. Ben je gelijk van die rondslingerende parkeerbonnetjes af.

Lieve help, waar staat mijn auto ook alweer?
Ken je dat? Je gaat op bezoek bij een klant ergens midden in de stad. Na een tijdje rondrijden vind je een parkeerplaats langs een gracht. Aan het einde van de afspraak vraag je je af ‘waar staat mijn auto ook alweer?’ Om dit te voorkomen is er Find My Car, een app die je via GPS naar de locatie van je auto leidt. Zo loop je na afloop weer via de kortste route naar je auto.

Altijd de snelste route naar je bestemming
Van de verschillende navigatieapps is Waze mijn favoriet. En dat is niet alleen vanwege de vrolijke manier waarop alles is vormgegeven. Natuurlijk, navigeren is de hoofdtaak, maar deze app doet meer dan de weg wijzen alleen. Zo geeft Waze de maximumsnelheid aan en waarschuwt hij je voor flitspalen en/of trajectcontroles. Ook de weergave van de actuele brandstofprijzen bij de tankstations vinden wij van toegevoegde waarde, net als de realtime verkeersinformatie die bij Waze écht up-to-date is. De app leidt je door middel van alternatieve routes keurig om files en wegwerkzaamheden heen. Waze kent bovendien veel POI’s, oftewel ‘Points of Interest’. Een adres invoeren is hiermee overbodig, de naam van een bedrijf, tankstation, of restaurant is genoeg.

Op zoek naar een complete (bijna) alles-in-een app?
De app van de ANWB kun je gerust omschrijven als een alles-in-een app. Van files tot flitsers en van tankstations tot laadlocaties – ANWB Onderweg toont het allemaal. Op zoek naar een parkeerplaats? De app toont je alle parkeermogelijkheden met bijbehorende tarieven in meer dan 160 steden. Maar ook een overzicht van pomp- en laadstations onderweg ontbreekt niet, net als de actuele brandstofprijzen van duizenden tankstations. En dankzij de geïntegreerde ANWB-routeplanner bereik je snel en eenvoudig je bestemming.

Kun jij onderweg niet van je mobiel afblijven?
Verkeersveiligheid staat bovenaan, laat je dus nooit afleiden door je telefoon. Heb je toch moeite om de verleiding te weerstaan? De meest gangbare toestellen zijn voorzien van een ‘niet storen’ functie. Gebruik je een toestel met Android besturingssysteem? Ga naar de instellingen, kies voor meldingen en vervolgens voor Niet storen. Voor iPhones met iOS 11 ga je naar instellingen en kies je via Automodus voor Niet storen tijden het autorijden. Op die manier ontvang je tijdens het rijden geen oproepen en meldingen meer. Wel zo prettig, want verkeersveiligheid gaat boven alles! Voor meer tips over smartphonegebruik in de auto ga je naar daarkunjemeethuiskomen.nl.

Multilease heeft voor haar leaserijders een eigen app gelanceerd. Deze app geeft bijvoorbeeld informatie over je leasecontract en wat je moet doen in geval van pech en/of schade. Download de app in de App Store of Google Play Store. Bel met een van onze adviseurs op tel. 088 - 088 05 25 of stuur mail naar welkom@multilease.nl.