Verander je van baan of auto? Dit verandert er voor je bijtelling.

De keuze voor wel of niet bijtellen van je leaseauto maak je per jaar. Maar in een jaar kan veel veranderen. Verander je van baan of krijg je een nieuwe auto dan wil je wel weten wat dit betekent voor je bijtelling. We vertellen je het graag.

Wat verandert er voor jou

Of en hoeveel je bijtelling verandert bij een nieuwe baan of nieuwe leaseauto hangt uiteraard van jouw persoonlijke situatie af. Hieronder schetsen we vier scenario’s. Zit jouw scenario er niet bij en wil je toch meer weten over de bijtelling? Neem dan contact met ons op, we beantwoorden je vraag graag.

Nieuwe baan + zelfde leaseauto

Heb je een nieuwe baan en neem je jouw huidige leaseauto mee? Als je al bijtelde blijft die keuze voor je staan. Als je bij je nieuwe job wel wil bijtellen kun je daar nu wel voor kiezen. Let op, de bijtelling wordt dan naar rato doorgevoerd. De hoogte van je bijtelling kan wel wijzigen bijvoorbeeld omdat je vanwege je inkomen in een andere belastingschijf valt.

Nieuwe baan + nieuwe leaseauto

Stap je over naar een andere werkgever en krijg je daar een nieuwe leaseauto? Dan begin je eigenlijk met een schone lei. Je kunt op dat moment dus kiezen om wel of niet bij te tellen. Ook hier geldt dat de bijtellingsregels naar rato gelden, let daar op bij het maken van je beslissing. Een indicatie van je netto bijtelling zie je staan in ons overzicht met alle leaseauto's.

Zelfde baan + nieuwe leaseauto

Verander je niet van baan, maar mag je wel een (nieuwe) leaseauto uitzoeken? Dan heb je als je nog geen auto hebt de keuze om wel of niet bij te gaan tellen. Had je al een leaseauto waar je de keuze aan het begin van het jaar voor had gemaakt, dan geldt deze keuze ook voor jouw volgende auto. Als jij al bijtelde, kan jouw netto bijtelling hoger of lager worden. De hoogte van de (netto) bijtelling is bij dit scenario mede afhankelijk van de auto die jij uitkiest. Hierbij is er voldoende keuze, op onze website kun je ook op de hoogte van het maandbedrag filteren.

Zelfde baan + zelfde leaseauto

Om het plaatje compleet te maken; hou je dezelfde baan en dezelfde auto, maar verandert er wel wat aan jouw fiscale loon? Kijk dan ook of dit invloed heeft op je bijtelling. Val je opeens in een andere loonschijf, dan kan het zijn dat je meer bijtelling gaat betalen. En wil je gaan bijtellen of juist niet meer? Lees dan hier wanneer dat kan.

Bereken jouw netto bijtelling

Op onze website staat per automodel en standaard uitvoering een indicatie aangegeven voor de netto bijtelling. Maak het voor jou specifieker door jouw belastingschijf door te geven. Ga je een auto samenstellen dan houdt de calculator hier ook rekening mee. Je ziet dus gelijk wat ongeveer de maandlasten zullen zijn. Ongeveer, want er zijn een aantal factoren (zoals heffingskortingen) waar nu geen rekening mee wordt gehouden.

Bekijk alle leaseauto's met bijtelling

Meer over fiscale bijtelling

Wil je meer weten over bijtelling? Bekijk dan onze veelgestelde vragen of de Auto en Fiscus 2022. Of stel jouw vraag aan Multilease, stel ‘m via het contactformulier.