Wat is bijtelling en hoe bereken ik dit?

"Bijtelling" zijn de fiscale kosten van het privégebruik van een auto van de werkgever. De fiscale bijtelling wordt berekend op basis van een percentage van de fiscale waarde (cataloguswaarde) van de auto. Om de netto bijtelling te berekenen vermenigvuldig je dit bedrag met het tarief inkomstenbelasting dat voor jou van toepassing is. Als leaserijder betaal je bijtelling wanneer je meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt.

Hoe hoog is de bijtelling van mijn lease auto?

Het bijtellingspercentage is verschillend (0% tot 25%) en is afhankelijk van hoe milieuvriendelijk jouw auto is en in welk jaar de auto op kenteken is gezet. Voorbeeld: op elektrische en hybride leaseauto's die voor 1 november 2014 op kenteken gezet zijn, kan nog een bijtellingspercentage van 0% gelden. De exacte bijtelling voor jouw leaseauto kan Multilease je vertellen. Jouw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als je jouw loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel bij jouw loon. Dit is de bijtelling. Nieuwe auto's die in 2021 op kenteken zijn gezet hebben een bijtelling van 12% (0 gr/km CO2-uitstoot) of 22%.

Hoe bereken ik een bijtelling?

De bijtelling voor jouw lease auto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde - eigen bijdrage.

Voorbeeld:
Jouw leaseauto heeft een cataloguswaarde van € 25.000, een bijtelling van 22% en je hebt een eigen bijdrage van € 1.200 per jaar.
De fiscale bijtelling bedraagt dan: 22% van € 25.000 - € 1.200 = € 4.300 bijtelling per jaar.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is. Als het tarief voor de inkomstenbelasting bijvoorbeeld 42% is, dan is bij bovengenoemd voorbeeld de netto bijtelling 42% van € 4.300, dus € 1.806,- per jaar.

(Bron: Belastingdienst )

Als je in onze leasecalculator op zoek gaat naar een leaseauto, wordt bij "Uw bijtelling" het netto bedrag getoond dat je aan bijtelling betaalt. Dit is afhankelijk van jouw inkomen, dit is aan te passen door op het tandwieltje te klikken en hier de juiste schaal te kiezen.

Ga naar de leasecalculator

Neem contact op