Zorg voor je auto als hij stilstaat

vrijdag 3 april
Zorg voor je auto als hij stilstaat

In deze tijd van zo min mogelijk verplaatsen en zo veel mogelijk thuis werken, staan veel auto's nu meer stil dan ooit. Vergeet niet om dan ook te zorgen voor je auto! Wij adviseren om de auto in elk geval een keer per week te gebruiken. Al is het maar een half uurtje om boodschappen te doen met eventueel een omweggetje. Ook geven wij tips hoe je de auto nu het beste kunt schoonmaken aan de binnenkant.

In deze tijd van zo min mogelijk verplaatsen en zo veel mogelijk thuis werken, staan veel auto's nu meer stil dan ooit. Vergeet niet om dan ook te zorgen voor je auto! Wij adviseren om de auto in elk geval een keer per week te gebruiken. Al is het maar een half uurtje om boodschappen te doen met eventueel een omweggetje. 

Auto staat langer stil dan met een vakantie

De eerste weken dat een auto stilstaat is te vergelijken met tijdens een vakantie. Na twee tot drie weken start de auto weer probleemloos. Nu de coronamaatregelen langer dan drie weken duren, kunnen er bij stilstand van de auto problemen ontstaan met de accu, de banden en de remmen. Een auto heeft stille verbruikers: slapende componenten die door de accu van stroom voorzien moeten blijven, anders werken ze niet meer. Zelfs het simpelste klokje in een auto zorgt al voor een kleine stroomafname. Stel dat het zover komt dat we misschien wel anderhalve maand of langer niet kunnen rijden, dan kan er een accuprobleem ontstaan.

Accu van elektrische auto's

Bij elektrische auto’s zit dat anders. Het accupakket van een elektrische auto kun je niet helemaal vergelijken met de startaccu van een gewone auto. Bij zo’n batterijenpakket is er niet veel stroomafname als hij lang stilstaat. En verder: elektrische auto’s communiceren vaak via een app, waarmee je via je telefoon kunt aflezen hoeveel actieradius er nog in de auto zit. In dit geval zou je de app tijdelijk kunnen uitschakelen: scheelt weer in het stroomverbruik van de auto.

Vierkante banden

Ook de banden kunnen wat extra aandacht gebruiken als de auto wekenlang stil staat. Door permanent op dezelfde plek te staan kan het onderste deel afgevlakt raken, wat leidt tot zogenoemde ‘vierkante banden’. De ANWB adviseert om de bandendruk dan te verhogen: breng 0,5 bar meer druk in de band aan dan is voorgeschreven voor jouw auto. Hierdoor zakt de band iets minder door op één punt en voorkom je dat er een vlakke kant ontstaat.

Remmen

Hoe langer de auto ongebruikt blijft, hoe groter ook de kans dat de remmen op den duur wat ‘vast’ komen te zitten. Maar dan gaat het echt over een periode van langer dan een maand. In het extreemste geval krijg je de auto dan niet meer van zijn plek. In veruit de meeste andere gevallen springt de ‘verkleving’ automatisch los op het moment dat je wegrijdt en lost het probleem zich vanzelf meteen op.

Voordelen van rustige wegen voor je auto

Voor de auto die wél rijdt zitten er positieve kanten aan de coronamaatregelen: hij hoeft niet meer continu af te remmen en op te trekken in de file. De koppeling steeds indrukken, elke keer weer op gang komen, dat vergt veel meer inspanning van een auto en levert veel meer gebruikersslijtage op dan bij een constante snelheid over een vrijwel lege snelweg rijden. Niet alleen voor een automobilist, ook voor een auto zijn dit de meest gunstige omstandigheden.

Coronamaatregelen als je met de auto op pad gaat

Als je ergens naartoe gaat met de auto om hem even te laten rijden, neem dan een paar simpele maatregelen. Reis bij voorkeur alleen. Maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Als je samen met iemand in de auto zit, wees er dan zeker van dat deze persoon niet verkouden is of symptomen heeft die gerelateerd zijn aan het coronavirus, zoals problemen met de luchtwegen. Ga je tanken, maak dan altijd gebruik van de plastic handschoenen die bij het tankstation hangen.

Desinfecteer een aantal onderdelen in de binnenkant van je auto: het stuur, de versnellingspook, de handrem, portiergrepen, knoppen van de radio en infotainment, stengels aan de stuurkolom: zowel ruitenwisser als richtingaanwijzer, armsteunen, stoelverstelling, raamstijlen. Welke middelen je daarvoor kunt gebruiken? Heel simpel: veel spullen die je misschien al in huis hebt. Desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens zeventig procent is effectief tegen het coronavirus en ook isopropanol (wat toegepast wordt als ontsmettingsmiddel in de gezondheidszorg) is prima om te gebruiken. Ze brengen geen schade toe aan de oppervlakken in je auto.
 
Delen van de buitenkant die je het beste kunt desinfecteren: Deurgrepen, deurlijst, handgreep achterklep. Gebruik daarvoor nooit waterstofperoxide, want de kans is groot dat de lak van je auto beschadigt. Vermijd schoonmaakproducten die ammonia bevatten voor het poetsen van de touchscreens. Microvezeldoekjes zijn ideaal voor het reinigen van uiteenlopende oppervlakken.

Bron: Skoda, ANWB en AD