Elektrisch laden in het buitenland

Naar het buitenland met je elektrische auto vergt wat meer voorbereiding dan een reis met een brandstof auto. Het aantal oplaadpunten over de grens neemt wel toe, maar de dekking verschilt per land. Het is dus goed om vooraf je reis uit te stippelen. Bekijk dan ook de mogelijkheden van jouw laadpas, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Hieronder lichten we de meest voorkomende passen bij Multilease toe: de internationale MultiTankcard EU pas, de Eneco pas, de Shell Recharge pas en laden met de Tesla.

Meer over elektrisch rijden

De internationale laadpas van MultiTankcard

De internationale pas van MultiTankcard waarmee je ook in het buitenland kunt laden herken je aan het EU-vlaggetje op de voorzijde van de pas. Met deze pas kun je terecht bij alle openbare laadpalen (zo'n 250.000) die aangesloten zijn bij MultiTankcard. Dit netwerk kun je bekijken via de app 'EU laadpas'. Bekijk voor vertrek alvast de laadmogelijkheden voor jouw bestemming en de landen die je doorkruist.Ga je naar een bestemming buiten dit netwerk? Bekijk dan welke laadmogelijkheden daar zijn. Je kunt er dan voor kiezen om de apps van de betreffende energieleveranciers te gebruiken. We adviseren je om bij reizen naar het buitenland sowieso als backup een extra laadproduct te bestellen en mee te nemen (kan bijvoorbeeld bij de ANWB of bij Shell recharge). Let op: tanken in het buitenland is met deze pas niet mogelijk! Heb je een semi-elektrische auto dan heb je een aparte tankpas nodig om in het buitenland te kunnen tanken.

Vragen? Neem contact met ons op

Laden met andere passen

Waar je kunt laden in het buitenland met jouw laadpas is afhankelijk van het laadnetwerk. Zoek voor je aan de reis begint uit waar je wel en niet kunt laden. Is het netwerk voor jouw reis niet toereikend, bekijk dan de mogelijkheden om zelf een account aan te maken bij een energie aanbieder in het betreffende land (zie ook: geen internationale laadpas: dit kun je doen).

Eneco laadpas in het buitenland

Maak gebruik van het netwerk van Eneco. Dit netwerk bestaat uit laadpalen van meerdere aanbieders, in de app van Eneco kun je dit vinden.

Shell Recharge buitenland

Met jouw Shell Recharge pas kun je terecht bij de openbare laadpalen die aangesloten zijn bij Shell Recharge. Gebruik hiervoor de Shell Recharge app.

Tesla opladen in het buitenland

Naast de mogelijkheden van jouw laadpas, kun je gebruik maken van het Supercharger netwerk. Kijk er niet raar van op als je de laadpas niet hoeft te gebruiken, vaak leest de Supercharger de Tesla uit via de stekker.

Geen internationale laadpas? Dit kun je doen

Ga je naar het buitenland met de elektrische auto, maar kun je jouw laadpas daar niet gebruiken? Bekijk dan vooraf de laadmogelijkheden onderweg en op jouw eindbestemming. Je hebt dan een pas of een app nodig van de aanbieder(s) van deze laadpunten. Een andere mogelijkheid is de app 'Bonnet'. Met deze app kun je (via een creditcard) bij diverse laadstations in het buitenland een laadtransactie contactloos starten. Of neem zelf een internationaal product af waarmee je in het buitenland kunt laden (bijvoorbeeld via Shell of de ANWB). Via de website van de ANWB kun je de route met de elektrische auto voorbereiden. Ook geven zij handige tips over laden in Europa en de verschillende aanbieders per land.

Naar de ANWB websiteANWB routeplanner

 

Veelgestelde vragen over elektrisch laden in het buitenland

Hieronder zie je de meest gestelde vragen over laden in het buitenland. Bekijk ook de vragen en antwoorden over elektrisch rijden en laden.

Laadpas gebruiken in het buitenland

 • Waar kan ik met mijn Tesla in het buitenland opladen?

  Je kunt gebruik maken van het Supercharger netwerk van Tesla. In de navigatie geeft Tesla zelf aan waar de Super Chargers zitten, dit is ongeveer om de 250 km. Zoek onderweg naar de vakantie bestemming op "Destination Charger Tesla" in de navigatie, hier kom je bij hotels uit die een laadstation hebben. Sta er niet van te kijken als je de laadpas in het buitenland niet hoeft te gebruiken, vaak leest de charger de auto uit via de stekker. Lees hier meer over de laadnetwerken van Tesla per land. Daarnaast kun je gebruik maken van het netwerk van jouw laadpas.

 • Waar kan ik met mijn Eneco laadpas laden in het buitenland?

  Met jouw Eneco laadpas kun je in het buitenland laden binnen het netwerk van Eneco. Indien dit niet voldoende is moet je zelf een account aan maken bij een aanbieder van het betreffende land. Download hier een PDF waarin Eneco de informatie per land heeft samengevat.

 • Waar kan ik met mijn Shell Recharge laadpas laden in het buitenland?

  Gebruik hiervoor de app van Shell Recharge. Hierin vind je de openbare laadpunten in jouw omgeving en op de route. Je ziet de beschikbaarheid, laadsnelheid en de prijzen.

 • Mijn laadpas is defect gegaan in het buitenland, wat nu?

  Ben je in het buitenland en kun je niet laden omdat je laadpas het niet doet? De app 'Bonnet' biedt dan uitkomst. Via deze app kun je een laadtransactie contactloos starten. Hiervoor moet wel een creditcard of Apple Pay aan de app gekoppeld worden. De app geeft vervolgens aan welke paal beschikbaar is. Daar rijd je heen, koppel je jouw auto aan de paal en start de transactie in de app.

  Afhankelijk van de afspraken met jouw werkgever kun je de gemaakte kosten declareren via de app van MultiTankcard 'MTc Next'.

Stel jouw vraag

Heb je een vraag over jouw laadpas of over laden in het buitenland? Stel 'm aan ons en stuur een berichtje via onderstaand formulier:

Stel jouw vraag aan de afdeling Contractbeheer
Door dit bericht te versturen, stem je in met ons privacybeleid.
 

Meer informatie voor jou als elektrische rijder