Bijtelling 2022: dit verandert er voor de autobelasting

#BIJTELLING #22% #ELEKTRISCH #16%

Een nieuw jaar, nieuwe bijtelling. Wat verandert er voor de autobelasting in 2022? Wij sommen het voor je op.

De bijtelling voor een leaseauto

Voor wie een leaseauto van de zaak heeft en daar meer dan 500 kilometer per jaar privé in rijdt, dan betaal je voor het gebruik van de auto belasting. Oftewel de fiscale bijtelling. Het bijtellingpercentage van een auto geldt voor 60 aaneengesloten maanden en wordt toegekend op de dag dat de auto voor het eerst wordt tenaamgesteld.

Hoe bereken je de bijtelling

Bij het vaststellen van het bijtellingpercentage wordt gekeken naar de milieuvriendelijkheid van de auto: hoeveel gram CO2 stoot de auto per kilometer uit. In de afgelopen jaren waren hierdoor verschillende bijtellingpercentages. In 2021 zijn er twee percentages: 22 en 12 procent. In 2022 wordt de bijtelling van 12 procent verhoogd naar 16.

22% bijtelling leaseauto's

De auto's die in 2021 en 2022 gaan rijden en een bijtellingpercentage van 22% hebben, stoten allen meer dan 0 gram CO2 uit per kilometer. Dit geldt dus voor het overgrote deel van alle personen- en bestelauto's. Of ze nu benzine, diesel, mhev of phev zijn. Het 22% percentage is het standaardpercentage. Bekijk alle nieuwe zakelijke leaseauto's.

12% bijtelling elektrische leaseauto's wordt in 2022 16%

Stap je nog in 2021 in een nieuwe auto zonder CO2-uitstoot, bijvoorbeeld een volledig elektrische auto, dan krijg je korting op het standaardpercentage. Dit is een korting van 10%, waardoor er een bijtellingpercentage overblijft van 12%. Dit percentage geldt alleen over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde. Kost de auto meer, dan geldt voor de 'extra' waarde het standaardpercentage van 22%. In de komende jaren wordt de korting minder, het kabinet gaat er vanuit dat er na 2025 een ander belastingregime geldt en heeft daarom vanaf 2026 de stimulering op 0 gezet. De bijtellingpercentages voor alle voertuigen zijn dan gelijk. In 2022 wordt de bijtelling voor een nieuwe auto zonder CO2-uitstoot verhoogd naar 16%. Dit percentage geldt alleen over de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde.

Bekijk de auto's met 16% bijtelling

Voordeel op Motorrijtuigenbelasting (MRB)

De autobelasting Motorrijtuigenbelasting (MRB), ook wel houderschapsbelasting of wegenbelasting genoemd, is in het maandelijkse leasetarief inbegrepen. Goed om te weten is dat er net als in 2021 ook in 2022 geen motorrijtuigenbelasting is voor auto's met 0 gram/km CO2-uitstoot. En voor auto's met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram/km het tarief gehalveerd is. Deze tarieven zijn, op basis van de huidige wettekst, van toepassing tot en met 2024. Dit voordeel op de MRB is terug te zien in een lager leasetarief per maand. Let wel, dit heeft geen invloed op de bijtelling. Hierbij wordt uitgegaan van de fiscale waarde van de auto.

CO2-uitstoot en Belasting voor Personenauto's en Motorrijwielen (BPM)

Zoals je ziet speelt de CO2-uitstoot een belangrijke rol bij de bijtelling en MRB. Ook de hoogte van de BPM voor personenauto's is deels CO2-afhankelijk, dit is niet het geval bij bestelauto's. De BPM voor personenauto's bestaat uit een vast basisbedrag, aangevuld met een CO2-afhankelijk deel. Hierbij wordt uitgegaan van de WLTP-uitstootgegevens en voor de tariefberekening worden verschillende tabellen aangehouden (plug in hybride auto's en geen plug in hybride auto's). Bekijk de tarieftabellen en lees meer over de berekening van de BPM in de Auto en Fiscus  (pagina 29). Volledig elektrische auto's (geen CO2-uitstoot) zijn in 2022 nog vrijgesteld van BPM. De BPM maakt onderdeel uit van de cataloguswaarde van de auto en is daarmee van invloed op de hoogte van de bijtelling. Let op: Het toevoegen van opties aan de auto leidt tot een hogere fiscale waarde van de auto, maar soms ook tot een hogere CO2-uitstoot. Dit kan ook weer leiden tot een hogere BPM en daarmee een hogere bijtelling.

Lees meer in de Auto en Fiscus 2021

Heb je nog vragen over de autobelasting 2022?

Stel je vraag hieronder of bel ons op 088 - 088 0525. Wij vertellen je graag meer!

 

Stuur een bericht
Door dit bericht te versturen, stem je in met ons privacybeleid.

 

Meer over bijtelling: