Motorrijtuigenbelasting wagenpark

Wat staat er voor de motorrijtuigenbelasting (mrb) de komende jaren op stapel? En welke gevolgen heeft dit voor jouw wagenpark? We zetten de (mogelijke) wijzigingen op een rij. Zo weet jij wat je kan verwachten en kan je je goed voorbereiden.
Langer korting voor 100% elektrisch
Eerder zou de korting op motorrijtuigenbelasting (mrb) van je elektrische auto in de komende jaren steeds meer afnemen, waardoor je vanaf 2030 geen korting meer krijgt. Ook zou je in de periode van 2026 t/m 2029 maar 25% korting krijgen en vanaf 2030 het volledige mrb-tarief. Dit heeft het kabinet verandert naar 30% mrb-korting. Hierdoor zien de mrb-kortingen voor de komende jaren als volgt uit:
- 2025: 25% korting op de mrb
- 2026 t/m 2029: 30% korting op de mrb
- 2030: nog onbekend
Geen korting voor PHEV's en elektrische bestelbussen
Bovenstaande korting na 2025 geldt niet voor elektrische bestelbussen, Plug-in Hybride Voertuigen (PHEV's) en overige voertuigen zonder uitstoot. Dit is niet verandert sinds de maatregelen van Prinsjesdag in 2024. In 2025 geldt de 25% mrb-korting nog wel voor deze voertuigen.
Brandstofauto's leasen wordt duurder
Vanaf 2027 stijgen de leaseprijzen voor benzine- en dieselauto's. Dan moet je als wagenparkbeheerder meer betalen, als je collega's met een brandstofauto onderweg zijn. Hiermee hoopt het kabinet dat bedrijven sneller ervoor kiezen om hun werknemers elektrisch te gaan rijden. Het tarief van de eindheffing zal naar verwachting 52% van het bijtellingspercentage (22%) bedragen, maar zal niet van toepassing zijn op volledig elektrische (bestel)auto's. Ben je opzoek naar (meer) elektrische auto's voor je wagenpark? Bekijk ons ruime assortiment en stel je eigen auto's. Neem ook een kijkje bij onze aanbiedingen.
Invoering van de Euro 6e-bis
Sinds 2017 geldt er voor de PHEV een aparte BPM-tarieftabel waarbij de BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot. Hierdoor is het BPM-bedrag lager dan de fossiele versie. In de EU vinden ze dat deze CO2-waardes niet representatief zijn voor de gemiddelde uitstoot in praktijk. De uitstoot van een PHEV hangt namelijk volledig af van de gebruiker, dit kan 0 zijn als je het voertuig volledig elektrisch gebruikt, maar kan ook veel hoger zijn als je er nooit elektrisch mee rijdt. Sinds de invoering van de Euro 6e-bis op 1 januari 2025, zijn de regels aangescherpt en wordt de daadwerkelijke CO2-uitstoot van een PHEV beter benaderd.
Gevolg: het BPM-deel van een PHEV stijgt. Het plan is om vanaf 1 januari 2027 de regels nog verder aan te scherpen met de invoering van de Euro 6e-FCM (Fuel and Energy Consumption Monitoring), waarbij er echt naar de praktijkgegevens van een voertuig wordt gekeken. Lees meer over de Euro 6e-bis en Euro 6e-FCM in dit artikel van Autoweek.
Vragen over jouw wagenpark?
Ben je benieuwd welke gevolgen deze maatregelen hebben voor jouw wagenpark? Of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.