Maximum snelheden in Nederland

zondag 5 april
Maximum snelheden in Nederland

De maximumsnelheid in Nederland hangt af van het type weg en het voertuig waar je in rijdt.

De maximumsnelheid in Nederland hangt af van het type weg en het voertuig waar je in rijdt. Over het algemeen zijn dit de maximumsnelheden wanneer je in een leaseauto rijdt:

Autosnelweg: 100 km/u, tussen 19:00 - 06:00u vaak 120 of 130 km/u

Op de snelwegen in Nederland mag je tussen 06:00 en 19:00 uur maximaal 100 km/u rijden. Na 19:00 uur en tot 06:00 uur mag je op veel autosnelwegen 120 of 130 km/u rijden. Dit staat dan aangegeven langs de weg. Soms is de maximum snelheid lager, bijvoorbeeld bij scherpe bochten, in natuurgebieden of vanwege het milieu.

Autoweg: 100 of 80 km/u
 

Autowegen herken je aan een blauw verkeersbord met een wit icoon van een auto erop. Het zijn vaak de N-wegen. Op deze wegen mag je 100 km/u rijden wanneer er een dubbele doorgetrokken streep is met een groene vullling. Als je de snelheid van de borden langs de weg aanhoudt zit je altijd goed!

Doorgaande provinciale weg: 80 km/u

Buiten de bebouwde kom mag je 80 km/u rijden, tenzij anders staat aangegeven. Het komt steeds vaker voor dat je maar 60 km/u mag rijden. Dit is bijvoorbeeld bij wegen die smaller zijn, waar ook fietsen rijden of waar uitritten van boerderijen zijn.

Gewone weg: 50 km/u

Binnen de bebouwde kom mag je in een auto maximaal 50 km/u rijden, tenzij anders staat aangegeven. Een maximum snelheid van 30 km/u komt binnen de bebouwde kom steeds vaker voor. Dit is in verband met de veiligheid van voetgangers.

Woonerf: 15 km/u

Op een woonerf mag je maximaal 15 km/u rijden. Vroeger noemden ze het stapvoets maar dat was een onduidelijk begrip. Op een woonerf lopen en fietsen mensen op de weg en spelen kinderen. Daarom moet je met de auto snel kunnen remmen en reageren.