Elektrisch rijden: de voordelen en nadelen

Overweeg je te gaan rijden met een elektrische auto? Wij hebben de voordelen en de nadelen van elektrisch rijden hieronder op een rijtje gezet zodat je een goede afweging kunt maken. Meer informatie over elektrisch leasen vind je hier:

Alles over elektrisch leasen

Nadelen elektrisch rijden

Omdat er minder nadelen dan voordelen zijn beginnen we hiermee. Tegen de volgende punten lopen bestuurders van elektrische auto's wel eens aan. Doordat de technologie van elektrisch rijden steeds beter wordt, zijn sommige nadelen soms van tijdelijke aard:

 • in vergelijking met een brandstofauto is de actieradius nog klein. De actieradius is de afstand die een elektrische wagen kan rijden op een volle accu. Zeker in het afgelopen jaar is de actieradius bij nieuwe elektrische auto's aanzienlijk verbeterd, zo kun je bijvoorbeeld met een aantal modellen al zo'n 400 kilometer afleggen met een volle accu.
 • het opladen van de accu duurt langer dan het tanken van een brandstofauto. Daarentegen kun je je auto opladen op de momenten dat je 'm toch niet gebruikt.
 • het aantal snel laadstations is in verhouding minder dan het aantal brandstofstations. Met de opkomst van het aantal elektrische auto's zie je ook steeds meer laadpunten onderweg.
 • de maximale snelheid van de elektrische auto is lager dan die van een brandstofauto. Maar met een maximumsnelheid van 100 km/u op de Nederlandse snelwegen overdag merk je daar weinig van.

 

Nu dan de voordelen van elektrisch rijden

Zoals je kunt zien, de nadelen zijn minimaal. Maar wat zijn dan de voordelen van rijden met een volledig elektrische auto? We vertellen het je:

 • het is goedkoper. Eén kWh kost ongeveer € 0,43 (incl. 9% btw), uiteraard is dit afhankelijk van het energiecontract wat je hebt afgesloten. Het aantal kilometers wat je elektrische auto hierop kan rijden verschilt, maar gemiddeld is dat zo'n 8 kilometer. Aan de pomp betaal je toch snel meer voor een kilometer (benzine, LPG of diesel).
 • door overheidsmaatregelen betaal je momenteel (2022) geen wegenbelasting en bpm. Dit zie je weer terug in een lager leasetarief. Let wel, de overheidsmaatregelen verschillen per jaar, dit kan dus in de toekomst veranderen.
 • gunstige bijtelling. Hoe eerder je als leaserijder de overstap naar elektrisch maakt, hoe gunstiger de bijtelling. In 2019 was dit 4% tot een cataloguswaarde van € 50.000, in 2020 8% tot een cataloguswaarde van € 45.000 en in 2021 wordt dit 12% tot een waarde van € 40.000. In 2022 was de bijtelling 16% over € 35.000, in 2023 blijft de bijtelling 16% maar geldt dit over € 30.000. Heb je een duurdere auto uitgekozen? Dan geldt voor de overige cataloguswaarde het reguliere percentage van 22%.
 • beter voor het milieu. Elektrische auto's zijn minder schadelijk voor het milieu en veroorzaken geen stank of geluidsoverlast. Als de energie waar de auto op rijdt wordt opgewekt door de natuur (via windmolens of zonnepanelen) rijdt de auto helemaal zonder uitstoot.
 • maatschappelijk verantwoord. Een park met elektrische auto's zegt wat over jouw bedrijf. Het is een representatief visitekaartje dat aangeeft dat je actief bezig bent met duurzaam ondernemen.
 • met een elektrische auto heb je geen omkijken naar milieuzones en venstertijden in bepaalde gebieden.
 • de nieuwe elektrische modellen mogen er qua looks zeker wel zijn, ze doen niet onder voor hun brandstof broertjes en zusjes.

Onze tips voor elektrisch rijden

Maak je de balans op, dan zijn er toch meer voordelen voor elektrisch rijden dan nadelen. Heb je besloten een elektrische auto te leasen, bekijk dan eens de mogelijkheden bij Multilease.

Bekijk ons aanbod elektrische auto's

Om af te sluiten, hier nog een paar tips voor het rijden in een elektrische auto:

 • laad de accu op wanneer dat kan, wacht niet totdat die leeg is. Dus sluit 'm thuis, onderweg of bij een afspraak aan.
 • bereid je reis goed voor. Zeker bij lange afstanden en reizen naar het buitenland. Het kan wel eens voorkomen dat laadpalen bezet of defect zijn.
 • rem bijtijds af door op tijd 'het gas' los te laten in plaats van abrupt te remmen. Hiermee regenereert de auto energie die in de accu wordt opgeslagen.
 • de airco en verwarming vreten energie. Zet deze dus alvast voor vertrek aan als de auto nog aan de lader hangt. Met de apps van tegenwoordig kun je dit al van een afstand doen. Bijkomend voordeel, je stapt in een warme of koele auto en kunt zo vertrekken.
 • rij iets langzamer. Je verbruikt 15% meer elektriciteit bij een snelheid van 120 km/uur ten opzichte van 100 km/uur.
 • hou een constante snelheid aan. De cruise control is een handige tool hiervoor.
 • volg het advies van je auto. Per merk verschilt dit, de auto geeft zelf aan hoe je het beste zuinig rijdt en hoe je dit kunt verbeteren.

Heb je hulp nodig?

Bel ons op 088 - 088 0525 of laat hieronder een berichtje voor ons achter.

Stuur een bericht
Door dit bericht te versturen, stem je in met ons privacybeleid.