Meer informatie over winterbanden

Wat bieden winterbanden?

Winterbanden zijn ontwikkeld om meer grip te bieden tijdens winterse omstandigheden. De winterband is ten opzichte van de gewone of zomerband voorzien van een ander profiel en heeft een zachtere rubbersamenstelling. Bij lagere temperaturen wordt rubber harder, waardoor zomerbanden eerder grip op het wegdek kunnen verliezen. Door de rubbersamenstelling en profiel houden winterbanden ook bij lage temperaturen grip, wat resulteert in bijvoorbeeld een betere wegligging en een kortere remweg.

Wanneer zijn winterbanden nodig?

Bij temperaturen lager dan ca. 7 graden Celsius zullen winterbanden beter gaan presteren dan zomerbanden. Het soepel blijven van de winterband resulteert in een betere grip en een comfortabelere wegligging. Een hardere band zal op slecht of glad wegdek eerder het contact met de weg verliezen. Winterbanden worden geadviseerd bij het rijden tijdens winterse omstandigheden, maar ook bij nat en glad wegdek in de winter bieden ze extra grip en veiligheid.

Winterbanden in het buitenland

In het buitenland gelden diverse verplichtingen omtrent het gebruik van winterbanden. Deze verplichtingen zijn inzichtelijk gemaakt door de ANWB.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van winterbanden bij jouw leasecontract(en)? Lees meer over de winterbandenregeling. Voor het wisselen van de banden kun je een afspraak maken bij een bandenspecialist.

Bron: ANWB