Veelgestelde vragen over een fiets leasen zakelijk

Om het je makkelijk te maken, hebben we alle veelgestelde vragen over fietslease met antwoorden voor je opgesomd. Zo weet je precies waar je bij ons aan toe bent.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een berichtje of bel ons op 088 - 088 0525.

Ik heb een vraag

over zakelijke fietslease

 • Wat is zakelijke fietslease?

  Zakelijke fietslease is de duurzame variant van het 'normale' autolease. Net zoals je een auto least, kun je net zo eenvoudig een e-bike of speed pedelec leasen. Inclusief verzekering, onderhoud, reparatie en pechhulp. Alleen laadkosten en eventuele boetes betaal je zelf. Ofwel full operational lease voor een vast bedrag per maand. Dus zonder verrassingen tijdens de looptijd.

 • Waarom is Multilease Fietslease interessant voor mij als werkgever?

  Een fiets leasen voor je medewerkers is een goede investering. Je collega's bewegen meer, de organisatie draagt bij aan een beter milieu en je profiteert van fiscaal voordeel. Lease je bij ons, dan weet je zeker dat we het jouw collega's makkelijk maken. Bestellen is simpel en levering gaat razendsnel. Wij zorgen ervoor dat de fietsen tiptop in orde blijven. Zonder dat jouw medewerkers daar veel voor hoeven te doen. Zelf een band plakken is verleden tijd. Daar komen we graag voor langs. En ja, ook onderhoud kan zelfs op locatie als het servicepunt te ver weg is.

 • Waarom is Multilease Fietslease interessant voor mij als werknemer?

  Naast dat je meer beweging krijgt en profiteert van fiscaal voordeel, fiets je bij ons volledig zorgeloos. Je least all-in. Je betaalt alleen het laden, de bijtelling (slechts 7%) en de eventuele eigen bijdrage. Bestellen is simpel en levering gaat razendsnel. Wij zorgen ervoor dat de fietsen tiptop in orde blijven. Zonder dat je daarvoor veel hoeft te doen. Zelf een band plakken is verleden tijd. Daar komen we graag voor langs. En ja, ook onderhoud kan zelfs bij jou op locatie als het servicepunt te ver weg is.

 • Wat zit er in het maandbedrag?

  Je least de fiets voor een vast bedrag per maand. In dit bedrag zit het gebruik van de fiets, de verzekering, 24/7 pechhulp, onderhoud en leenfiets. Dat is zorgeloos fietsen.

 • Ben ik eigenaar van de fiets?

  Nee, Multilease blijft eigenaar van de fiets.

 • Kan ik de fiets aan het einde van de looptijd overnemen?

  Ja, dat kan. Vanaf 6 weken voor het einde van de looptijd kunnen wij een offerte voor overname maken.

 • Is mijn werkgever verplicht om fietslease aan te bieden?

  Nee, jouw werkgever is dat niet verplicht. Vindt jouw werkgever duurzaamheid, kostenbesparing en fitte, gezonde medewerkers belangrijk? Tip ons dan. Dan gaan wij met hem in gesprek. Of tip hem over ons aanbod. Wie weet trap jij binnenkort lachend de files voorbij op jouw fiets van de zaak.

over de fiscale en financiële zaken voor werkgevers

 • Kan ik de leasefiets aanbieden naast de bestaande mobiliteitsvormen?

  Ja, je kunt een leasefiets aanbieden naast bestaande mobiliteitsregelingen zoals een leaseauto, een OV-kaart, kilometervergoeding of mobiliteitsbudget. Je kunt 'm ook aanbieden als secundaire arbeidsvoorwaarde. We schetsen een paar scenario's:

  • Medewerker heeft een leaseauto en een leasefiets
   Heeft de medewerker al een leaseauto en wil hij er een fiets bij, dan kunnen jullie het leasebudget verhogen. De medewerker betaalt een eigen bijdrage ter compensatie.
   Als de medewerker een nieuwe leaseauto uitkiest, kan hij, in plaats van bepaalde opties op de auto te selecteren, een e-bike erbij leasen. Dus in plaats van een panoramadak, least hij nu een e-bike erbij.
  • Medewerker gebruikt 5 dagen per week de fiets voor het woon-werkverkeer
   De leasefiets kan (gedeeltelijk) betaald worden van de reiskostenvergoeding, aangevuld met de werkkostenregeling of de cafetariaregeling. Je kunt de cafetariaregeling toepassen om een brutoloon component zoals bijvoorbeeld het vakantiegeld of de eindejaarsuitkering uit te ruilen tegen een nettoloon component. Zie hieronder meer informatie over de cafetariaregeling en het bruto/netto-voordeel.
  • Medewerker pakt 2 dagen de leasefiets en 3 dagen de privé auto of het OV
   De medewerker heeft nog recht op 3 dagen reiskostenvergoeding. Uit de overige dagen reiskostenvergoeding kan de leasefiets gedeeltelijk worden betaald. Het restant is aan te vullen met de werkkostenregeling of de cafetariaregeling.

   

  Wil je graag advies op maat? We praten je graag bij over alle mogelijkheden die bij jouw organisatie passen. Maak nu een afspraak.

 • Wat moet ik betalen om mijn medewerkers een zakelijke leasefiets aan te bieden?

  Dat is afhankelijk van de fietsregeling. Wij adviseren je graag wat voor jouw organisatie het beste is en vertellen je alles over de kosten voor jou en jouw medewerkers.

 • Wat is het effect van een leasefiets op de kilometervergoeding?

  Voor de afgelegde woon-werkkilometers met de leasefiets heeft de werknemer geen recht op de onbelaste kilometervergoeding. Voor de dagen en/of kilometers dat de werknemer met een alternatief vervoersmiddel reist mag je de kilometervergoeding blijven uitkeren. Werkgever en werknemer moeten aannemelijk kunnen maken dat deze woon-werkkilometers niet met de leasefiets, maar met de auto of het openbaar vervoer zijn afgelegd.

 • Wat is het bruto/netto-voordeel?

  Als je de leasekosten van de fiets niet kan of wil betalen, kan de werknemer deze kosten uitruilen met het brutoloon door de cafetariaregeling (zie de volgende vraag voor meer informatie) toe te passen. Het brutoloon wordt hierdoor lager, dus betaalt de werknemer minder belasting. Zo profiteert hij van een bruto/netto-voordeel.

  Let wel: deze regeling kan nadelige gevolgen hebben voor de inkomensafhankelijke regelingen van de werknemer. Denk hierbij aan sociale uitkeringen, pensioenopbouw, vakantiegeld en eventuele eindejaarsuitkering. Het is belangrijk dat de werknemer hiervan op de hoogte is en dit feit schriftelijk wordt bevestigd in de cafetariaregeling.

 • Wat is de cafetariaregeling?

  De Belastingdienst maakt met de cafetariaregeling mogelijk dat werkgevers de leaseregeling kunnen aanbieden aan werknemers, zonder een financiële bijdrage te doen. Niet alle werkgevers kunnen de leasekosten dragen. De werknemer betaalt zelf (een deel van) het leasebedrag door vrijwillig brutoloon uit te ruilen.

  In de fietsregeling moet duidelijk omschreven staan wat de fiscale en andere inkomensgerelateerde gevolgen zijn en wat er gebeurt bij uitdiensttreding van de werknemer. Wij helpen je graag met zo'n fietsregeling van de zaak. Ook moeten er met de werknemer afspraken zijn gemaakt over de tijdelijke verlaging van het brutoloon, de duur van die verlaging en het overeengekomen leasebedrag. Jij bepaalt hoe je deze uitruil verwerkt in de salarisadministratie en of dit invloed heeft op de hoogte van het vakantiegeld, bonus of de dertiende maand van de werknemer.

over de fiscale en financiële zaken voor werknemers

 • Wat moet ik betalen voor een zakelijke leasefiets?

  Voor een zakelijke leasefiets betaal je de bijtelling van 7 procent. De fiets van de zaak wordt namelijk gezien als een vorm van inkomen. Een klein percentage van de cataloguswaarde van de leasefiets wordt daarom bij je loon opgeteld. In de praktijk ben je voor het gebruik van de leasefiets maar een paar euro per maand kwijt.

  Of je daarnaast nog meer betaalt, is afhankelijk van jouw werkgever. Met een beetje geluk neemt jouw werkgever de maandelijkse leasekosten van je fiets voor zijn rekening. Draagt jouw werkgever niets bij? Jammer, maar zeker geen reden om niet voor een fiets van de zaak te kiezen. Met een nieuwe leasefiets ben je in veel gevallen goedkoper uit, dan wanneer je deze fiets zelf zou kopen. Dat komt door het fiscale voordeel van de fiets van de zaak.

 • Hoe werkt de 7 procent bijtelling?

  Je werkgever telt 7 procent van de consumentenadviesprijs van de fiets bij jouw inkomen op. Hierop houdt jouw werkgever loonheffing in. Dit zie je op jouw loonstrook, precies op dezelfde manier als bij een leaseauto.

  Een voorbeeld: je least een fiets van de zaak met een consumentenadviesprijs van € 2.500,- Je betaalt daarvoor € 175,- aan bijtelling per jaar, ofwel € 14,58 per maand. Dit bedrag tel je bij je bruto inkomen op. Hierover betaal je belasting. Is jouw bruto inkomen minder dan € 68.507,- per jaar, dan betaal je hierover 37,35 procent belasting, dus € 5,45 per maand. Bij een hoger inkomen betaal je 49,5 procent belasting, dus dat betekent € 7,22 per maand.

 • Kan ik de fiets zonder bijtelling rijden?

  Nee, niet als je de fiets zakelijk least.

 • Kan ik naast mijn auto ook een fiets leasen?

  Dat is afhankelijk van de regeling van jouw werkgever, maar het is fiscaal mogelijk om zowel een fiets als een auto te leasen.

 • Wat gebeurt er met mijn reiskostenvergoeding?

  Voor de afgelegde woon-werkkilometers met de leasefiets heb je geen recht op de onbelaste kilometervergoeding. Voor de dagen en/of kilometers dat je met een ander vervoersmiddel reist mag de werkgever de kilometervergoeding blijven uitkeren. Werkgever en werknemer moeten aannemelijk kunnen maken dat deze woon-werkkilometers niet met de leasefiets, maar met de auto of het openbaar vervoer zijn afgelegd.