Met hoeveel personen mag je in de auto tijdens corona maatregelen?

dinsdag 5 oktober
Met hoeveel personen mag je in de auto tijdens corona maatregelen?

Met de huidige corona maatregelen is het lastig om 1,5 meter afstand te houden tot elkaar in de auto. Ook als je maar met z'n tweeën bent. Wij zochten voor je uit wat de regels zijn.

Met de huidige corona maatregelen is het lastig om 1,5 meter afstand te houden tot elkaar in de auto. Ook als je maar met z'n tweeën bent. Wij zochten voor je uit wat de regels zijn.

Met wie mag je in de auto?
Het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Ook als je maar met z'n tweeën bent. De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. Je kunt er geen boete voor krijgen. Met leden van het gezin / huishouden mag je wél samen in een auto zitten.

Mag ik met 3 mensen in één auto zitten als we geen huisgenoten zijn?
Het is onverstandig én strafbaar om met 3 personen (of meer) in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde gezin komt. Het kan je een boete opleveren van 390 euro (of 95 als je tussen de 13-17 bent). Ben je 18 jaar of ouder, dan komt de boete ook als aantekening op je strafblad te staan.

Mijn werkgever wil dat we met 3 mensen in de werkbus naar het werk gaan. Mag dat?
De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of anderszins huisgenoten zijn). Met drie of meer mensen in een werkbus kun je nooit genoeg afstand houden. Hierdoor loop je een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Doe je dit in verband met je werk, dan raadt de politie je aan om met je werkgever te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. Misschien met twee busjes rijden? Of een plexiglas afscheiding maken? Als je werkgever geen oog heeft voor de afstand kan er een boete aan de werkgever gegeven worden van 4350 euro.

Mijn moeder is slecht ter been, maar moet naar de huisarts. Mag ik haar met de auto ophalen en wegbrengen?
Volgens de regels zou de politie dat af moeten raden omdat jullie niet tot één huishouden behoren. Maar mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig. Daarom rekenen we erop dat je het contact beperkt, maar in geval van nood - bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis - helpt waar nodig. 

Bron: Politie.nl