Blog: Elektrisch rijden in 2019: waar let je op bij je keuze?

maandag 1 oktober
Blog: Elektrisch rijden in 2019: waar let je op bij je keuze?

Elektrisch rijden is populairder dan ooit. Wat begon als duurzaam alternatief voor de brandstofauto, werd een regelrechte fiscale hit voor zakelijke rijders. Het bijtellingsvoordeel ten opzichte van rijden in een traditionele brandstofauto kan oplopen tot wel duizenden euro’s (netto!) per jaar.

Door Ruud van Essen: gastblogger en automotive professional.

Elektrisch rijden is populairder dan ooit. Wat begon als duurzaam alternatief voor de brandstofauto, werd een regelrechte fiscale hit voor zakelijke rijders. Het bijtellingsvoordeel ten opzichte van rijden in een traditionele brandstofauto kan oplopen tot wel duizenden euro’s (netto!) per jaar. Logisch dat vooral zakelijke rijders de laadpaal verkiezen boven de pomp. De groei van ‘elektrisch’ is ook een gevolg van de ruime keuze uit de hoeveelheid merken en modellen. Nooit eerder was het aanbod zo groot als in 2019. Vooral het aantal ‘betaalbare’ modellen (lees: nog steeds prijzig, maar voor meer mensen bereikbaar) is flink toegenomen. Maar waar moet je nu allemaal rekening mee houden als je je door de keuzelijst van al die modellen heenworstelt?

Merk, model en uitvoering: wat geeft de doorslag?
Bij de keuze voor een elektrische auto gelden er andere criteria dan bij die van een benzine- of dieselvariant. Bij de laatste bepalen design, afwerking, imago en rijeigenschappen je keuze. De grootte van z’n brandstoftank en het feit dat tanken met jouw auto sneller gaat dan met een vergelijkbaar model, spelen vrijwel geen rol. Bij een elektrische auto is dat wel even anders! Emotie maakt plaats voor zaken als actieradius, laadsnelheid en laadmogelijkheden.

Actieradius: hoe ver kan ik rijden op een volle accu?
Al heeft een auto nog zo’n spannend design, als het accupakket te klein is heb je een probleem. Voor het accupakket geldt: hoe groter de accu, hoe verder je komt. Bepaal dus eerst hoeveel kilometers je gaat rijden. Daarna kijk je of dit matcht met de accucapaciteit van het model naar jouw keuze. Denk hierbij niet alleen aan woon-werkverkeer, maar ook aan de kilometers die je aflegt voor vrijetijds- en vakantiedoeleinden. Voldoet de actieradius aan jouw wensen? Mooi, dan is de grootste hobbel overwonnen!

Laadsnelheid: hoe lang duurt het voordat mijn accu is opgeladen?
Hoe hoger de laadsnelheid, hoe meer gebruiksgemak je ervaart. Kijk van tevoren goed of het model naar je keuze voldoet aan jouw laadbehoefte. Rijd je alleen van huis naar werk en weer terug? Als je zowel thuis als op je werk kunt laden, dan is laadsnelheid in dit geval niet zo belangrijk. Maar wanneer je dagelijks op verschillende locaties moet zijn en hiervoor lange afstanden aflegt, is dit juist wél belangrijk. Kijk eerst of er bij deze tussenstops laadmogelijkheden zijn. Is dit het geval? Dan is een auto met een hoge laadsnelheid méér dan wenselijk. Laadsnelheden (bij snelladen) lopen bij elektrische auto’s grofweg uiteen van 220 km/h tot ruim boven de 500 km/h. Dit betekent dat je na één uur snelladen, je 220 tot 500 kilometer kunt rijden, geheel afhankelijk van het model. Vergelijk altijd de laadsnelheid van de verschillende modellen. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Laadmogelijkheden: waar en wanneer kan ik laden?
Rijden in een elektrische auto is leuk, vernieuwend en duurzaam. Toch zijn er ook nadelen ten opzichte van een brandstofauto. Neem alleen al het verschil tussen laden en tanken. Tanken met een brandstofauto kan bijna overal en kost je ongeveer tien minuten. Het opladen van de accu van een elektrische auto neemt aanzienlijk meer tijd in beslag. En ondanks dat er overal stroom voorhanden is, kun je niet zomaar overal je auto opladen. Ben je van plan om over te gaan op ‘elektrisch’? Stel jezelf dan eerst de volgende vragen:

•    Leent mijn woning zich voor montage van een laadmogelijkheid?
•    Is er in de buurt van mijn woning een laadpaal aanwezig?
•    Kan er bij mij in de buurt een laadpaal worden geplaatst?
•    Zijn er op mijn werk (voldoende) laadfaciliteiten?

Lang(er) wachten wordt beloond
Heb je de actieradius, laadsnelheid- en mogelijkheden in kaart gebracht en is elektrisch rijden voor jou een interessante optie? Met een beetje geluk heeft de dealer een auto op voorraad staan waarmee je volgende week de showroom uitrijdt. Maar let wel even op! Het kan zijn dat het accupakket van een voorraadauto kleiner is dan die van een nieuw te bestellen exemplaar. Sommige merken bieden namelijk optioneel een grotere accu aan. Het aanvinken van deze optie brengt alleen wel een langere levertijd met zich mee. Maar wanneer je bereid bent om te wachten, ervaar je straks misschien wél de voordelen van een grotere actieradius. Geduld is niet alleen een schone, maar bovenal ook slimme zaak.

Ben je benieuwd of, en zo ja, welk voordeel elektrisch rijden jou oplevert? Voor antwoord op al je vragen op het gebied van mobiliteit en wagenparkbeheer kun je terecht bij Multilease. Bel met een van de Multilease adviseurs op tel. 088 - 088 05 25 of stuur e-mail naar welkom@multilease.nl.