Rapportage CO2-uitstoot zakelijk en woon-werkverkeer

Actueel

#NIEUWS #WAAROM #WAT #HOE

Misschien heb je de term Normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit al eens langs horen komen. In april 2022 is een concept voorstel van deze nieuwe regeling aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. De geplande ingangsdatum is inmiddels twee keer verplaatst. Maar omdat 1 januari 2024, de datum waarop de nieuwe wetgeving in zou moeten gaan, met rasse schreden dichterbij komt halen wij het alvast uit de kast. Want wat is er nu eigenlijk bekend over dit onderwerp? De vragen waarom, wat en hoe lichten wij hieronder toe. En wij houden je op de hoogte van updates. Wordt er meer bekend? Dan updaten we deze pagina. Wil jij op de hoogte blijven? Abonneer je gratis op updates.

Abonneer je nu!

Update 9 februari 2023:

Eind januari werd bekend dat de invoering van de Omgevingswet wordt uitgesteld naar 1 januari 2024. Omdat de wettelijke grondslag van het Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit is gekoppeld aan de Omgevingswet, verschuift de ingangsdatum er van het besluit automatisch naar 1 januari 2024.

Update december 2022:

De ingangsdatum waarop ondernemers met 100 of meer medewerkers CO2-cijfers van de 'werkgebonden personenmobiliteit' jaarlijks moeten overhandigen is uitgesteld naar 1 juli 2023. Zie ook: Nu.nl .

Normerende regeling, wat is er over bekend?

De Normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit wordt, als het goed is, per 1 januari 2024 ingevoerd en geldt in eerste instantie voor bedrijven met meer dan 100 werknemers. Doel: de CO2-uitstoot van het zakelijk verkeer terugbrengen. Waarom, wat en hoe? Lees hieronder meer!

Normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit, waarom?

In het Klimaatakkoord (2019) is een reductie van 49% CO2-uitstoot in 2030 gepland. Zo'n 20% van de uitstoot zou van mobiliteit afkomen. De verwachte CO2-besparing van 1 Megaton wil de overheid op verschillende manieren behalen. Eén van de regelingen is de rapportageplicht voor grotere bedrijven zodat hier milieuwinst op behaald kan worden.

Wat houdt deze regeling nu precies in?

In hoofdlijnen houdt de regeling het volgende in:

  • per 1 januari 2024 geldt de rapportageplicht
  • voor bedrijven met 100 of meer medewerkers
  • waarbij werkgebonden kilometers (zakelijk en woon-werkverkeer) per jaar
  • via een online dashboard aan de overheid gerapporteerd moet kunnen worden
  • met het doel aan een maximum norm CO2-uitstoot te voldoen

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Ook hier zijn nog veel onduidelijkheden, waarbij het volgende bekend is. Als bedrijf rapporteer je alleen de totalen, dus niet per medewerker. Privacy blijft daarmee gewaarborgd. Dit gebeurt via een online portal. Verder zou de gevraagde informatie al in het bedrijf aanwezig zijn, waardoor het niet tijdrovend zou moeten zijn. Echter om tot een totaal te komen, zul je zelf als onderneming de data wel paraat moeten hebben. Denk hierbij aan de zakelijke ritten incl. woon/werk bewegingen het aantal afgelegde kilometeres, het type vervoer dat is gebruikt en de bijbehorende brandstofsoort. Als het goed is hoef je ook niet zelf de CO2-uitstoot te berekenen, dit wordt voor je door het ministerie gedaan.  In een basisrapportage zie je vervolgens de CO2-uitstoot van jouw bedrijf en krijg je suggesties om deze (verder) terug te brengen zodat de impact van jouw bedrijf op het milieu wordt verkleind.

De regeling gaat van start met een gemiddelde norm voor Nederland. Wordt het collectieve doel niet gehaald dan wordt vervolgens naar de resultaten per bedrijf gekeken. Bedrijven die niet aan de norm voldoen, hebben dan tot 1 januari 2026 de tijd om reducerende maatregelen te nemen. Het wordt dus nu al tijd om na te denken over vastleggen!

Wat is er nog (meer) niet duidelijk over de nieuwe rapportageplicht?

Sowieso de ingangsdatum, het concept ligt nog bij de Eerste en Tweede Kamer: er moet nog een klap op worden gegeven. De ingangsdatum is al twee keer verschoven. Daarna is het wachten op de daadwerkelijke instructie vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Pas dan wordt bekend wat de plicht daadwerkelijk in gaat houden. Wij volgen deze informatie op de voet en informeren onze klanten hierover zodat zij bijtijds stappen kunnen ondernemen om aan deze nieuwe regelgeving te kunnen voldoen. Tip: meld je aan voor onze updates en ontvang als eerste het laatste nieuws.

Zo krijg je jouw werkgebonden kilometers inzichtelijk

Ondanks de onzekerheid over de regeling, is het goed om alvast te inventariseren welke mogelijkheden jij als bedrijf hebt om te voldoen aan de rapportageplicht en aan de maximum norm CO2-uitstoot. Hierbij is het ook goed om je beslissingen van vandaag alvast tegen het licht te houden, welke impact heeft dit op de lange termijn? Multilease helpt je daar graag bij. Zo kunnen wij eenvoudig een gedetailleerd rapport aanleveren voor de zakelijke kilometers van jouw Multilease leaseauto's. En als je gebruik maakt van een brandstofpas of laadoplossing is een overzicht hiervan ook snel te realiseren. Daarnaast bieden wij verschillende oplossingen voor het inzichtelijk krijgen van de woon-werk kilometers en duurzame alternatieven om slimmer en schoner te reizen.

Vragen of advies over een duurzame inzet van jouw mobiliteit?

Wil je meer informatie ontvangen, advies over jouw wagenpark of heb je vragen? Neem contact op met jouw accountmanager of laat 'n berichtje voor ons achter via dit formulier. Wij geven je graag advies.

In de media

Lees meer over dit onderwerp in diverse media:

 

Stuur een bericht
Door dit bericht te versturen, stem je in met ons privacybeleid.

 

Jouw wagenpark vergroenen? Ontdek deze producten

Multilease Connected

Met car telematica en een app kunnen medewerkers eenvoudig aangeven of een rit zakelijk of privé is. Daarnaast geeft de app o.a. ook nog tips over de rijstijl van de medewerker, waardoor een eerste CO2-besparing te behalen is.

Elektrisch leasen

Vanaf 2030 dienen alle nieuwe auto's elektrisch te zijn, er is echter al geopperd om dit vanaf 2025 voor zakelijke auto's in te stellen. De overstap naar een duurzaam wagenpark maken? Bekijk hier alle volledig elektrische modellen.

Multilease Fietslease

Sinds 1 januari 2020 zijn de fiscale regels versoepelt waardoor het voor bedrijven makkelijker en interessanter is om een fiets van de zaak aan te bieden. Ook is een fiets een duurzaam alternatief voor medewerkers om naar het werk te komen. Hierbij kan worden gekozen voor een normale fiets tot aan een speed pedelec.

Abonneer je voor updates!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over dit onderwerp? Abonneer je dan gratis op updates. Vul hiervoor onderstaand formulier in.

Ja, ik meld me aan voor de updates over deze regeling
Door dit bericht te versturen, stem je in met ons privacybeleid.