Laadpaalstress op wintersport? Nee dankje!

Je hebt een elektrische auto en wilt hiermee graag op wintersportvakantie, maar je vraagt je af of dit wel haalbaar is. In deze blog geven we je handige tips, om je voor te bereiden op de reis. Zo weet jij straks waar je rekening mee kunt houden en ga je zorgeloos op vakantie. 

Controleer oplaadpas
Wat voor soort oplaadpas heb je in bezit? Dit kan een nationale of internationale pas zijn. Controleer daarom ruim van te voren of jouw pas geldig is in het buitenland. Download de app van de leverancier van de laadpas om te achterhalen waar jij met je pas kunt opladen. Er zijn ook verschillende apps beschikbaar die je kunt gebruiken zonder pas, zoals Bonnet en Smoov. Je voegt hier zelf een betaalmogelijkheid aan toe.   

Plan je reis 
In Nederland zijn er veel voorzieningen voor het opladen van een elektrisch voertuig. Dat is niet altijd het geval in het buitenland. Het aantal beschikbare oplaadpunten verschilt namelijk sterk per land. Wanneer je bijvoorbeeld via Duitsland rijdt, kom je wel voldoende (snel)laders tegen. Overigens is het hier mogelijk om je EV gratis op te laden bij de IKEA. Wel verwachten ze dat je dan een bezoekje brengt aan het filiaal. Plan jouw route in en kijk welke laadpalen je op de route tegenkomt. Je kunt hiervoor de handige routeplanner voor elektrische auto’s gebruiken van de ANWB of download de apps; Chargemap of Fastned

Plan stops in tijdens laden
Wanneer je je route hebt uitgestippeld, is het belangrijk dat je tijdens het laden van de EV, stops inplant. De laadtijd is afhankelijk van hoe leeg de accu is en hoe snel jouw EV kan opladen. Andere factoren die meespelen zijn de beschikbare capaciteit van de lader en het type auto. 

Controleer de laadkabel
Wanneer je gebruik maakt van een standaard laadpaal binnen Europa, volstaat het gebruik van de laadkabel Mennekes en wordt ook wel type 2 genoemd. Dit type kabel is geschikt in 95% van alle laadpunten in Europa. Als je een EV hebt die kan snelladen, maak je gebruik van de CCS2 kabel. Deze hangen vaak al aan de snellaadstations en hoef je dus niet zelf mee te nemen. Een aantal type auto’s maakt nog gebruik van andere snellaadstekkers. Het gaat hierbij om modellen die voor 2022 op de markt zijn gebracht. We raden het je aan om van te voren goed te controleren welke type laadkabel op jouw EV van toepassing is.