Opladen elektrische leaseauto

De oplaadduur hangt af van de manier van opladen, de capaciteit van de batterij, de mate van restcapaciteit en de omvormer in de auto (dit apparaat zet de wisselstroom (AC) ,die uit het stopcontact komt om in gelijkstroom (DC), waarmee de batterij geladen wordt). De mogelijkheden en locaties rondom het laden van elektrische auto’s nemen in snel tempo toe.  Een aantal voorbeelden:

Thuis laden

Een elektrische auto kan thuis, direct via het normale stopcontact, worden opgeladen. Normale wandcontactdozen leveren 3,6 kilowatt (k)W (230V, 16A). Vanwege een beveiliging op de laadkabel van de auto kan slechts met maximaal 2,3 kW (230V, 10A) geladen worden. Het volledig (0-100 procent) opladen van een elektrische auto voorzien van bijvoorbeeld een 16 kilowattuur batterij (kWh) duurt dan tussen de 6 en 8 uur. Direct laden aan een normaal stopcontact is alleen aan te raden via een thuislaadpunt (230V, 16A), aangesloten op een aparte losstaande groep. Hiermee kan zonder risico tot 3,6 kW kan worden geladen.

Oplaadpunten

Door heel Nederland staan diverse (semi-) openbare oplaadpunten. Aan de openbare weg, maar ook bij bedrijven, winkelcentra en parkeergarages. Ook is het mogelijk om op privé-terrein een oplaadpunt te installeren. Opladen bij openbare punten kan standaard en versneld (dit is niet gelijk aan snelladen). De openbare oplaadpunten zijn krachtstroomaansluitingen (400V en 16A) en leveren doorgaans tot 11 kW. Omdat elektrische auto’s afhankelijk zijn van de capaciteit van de omvormer, kan niet iedere elektrische auto met dit vermogen laden.

Snelladers

Bij snelladen wordt de energie met een hoger voltage en een hogere spanning (ampère) in de accu gebracht, een elektrische auto met een accu van 24 kW kan zo in 20 tot 30 minuten opladen tot 80 procent batterijcapaciteit. Snelladen vraagt om een eigen oplaadinfrastructuur met een vermogen van 40kW tot 50kW en een aparte laadtechiek. Er zijn diverse snellaadstations in Nederland en Europa en dit aantal neemt alleen maar toe.  Hybride auto’s (uitgezonderd de Mitsubishi Outlander) kunnen niet snelladen. De accu van de auto kan dit niet aan.

Overzicht laadpalen en laadstations

Voor een overzicht van laadpalen en laadstations zijn inmiddels diverse websites en apps beschikbaar. Bijvoorbeeld www.oplaadpalen.nl, waar u op een kaart kunt zien waar het voor u geschikte (op basis van filters) laadpunt is.

Soorten stekkers

In Nederland komt u drie soorten stekkers het meeste tegen, namelijk de AC stekker (ook wel Mennekes genoemd), de CCS stekker (veel gebruikt bij Duitse merken) en de CHAdeMO stekker (komt veel voor bij Aziatische merken). Bij snellaadstations kunt u met de verschillende stekkers snel laden.

Bekijk alle oplaadpunten

Contact