Opladen elektrische leaseauto. Van stap tot stap uitgelegd

Het grootste verschil tussen een brandstofauto en een elektrische auto is het laden. Een elektrische auto moet vaak worden opgeladen. De oplaadduur hangt af van de manier van opladen, de accucapaciteit, de mate van restcapaciteit en de omvormer in de auto. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om snel(ler) te laden. Hier leggen wij stap voor stap uit wat opladen inhoudt.

Stap 1: Drie manieren van laden

In de basis zijn er drie manieren van laden; Thuis laden, Openbare oplaadpunten of Snellaadstations. Hieronder lichten we de verschillende manieren toe.

Thuis laden

Thuis laden kan in principe via het normale stopcontact, maar dit is niet aan te raden. Normale wandcontactdozen leveren 3,6 kilowatt (k)W (230V, 16A). Vanwege een beveiliging op de laadkabel van de auto kan slechts met maximaal 2,3 kW (230V, 10A) geladen worden. Het volledig (0-100 procent) opladen van een elektrische auto voorzien van bijvoorbeeld een 16 kilowattuur batterij (kWh) duurt dan tussen de 6 en 8 uur. Als u beschikking heeft over een eigen parkeerruimte is laden via een eigen laadpaal veel beter. Deze kunt u bij u thuis laten installeren. Via het thuislaadpunt, aangesloten op een apart losstaande groep, kunt u zonder risico tot 3,6 kW laden. Wilt u advies over het aanvragen van een thuislaadpaal? Wij helpen u graag, neem contact op met onze leaseadviseurs.

Openbare oplaadpunten

Door heel Nederland staan diverse (semi-) openbare oplaadpunten. Aan de openbare weg, maar ook bij bedrijven, winkelcentra en parkeergarages. Ook is het mogelijk om op privé-terrein een oplaadpunt te installeren. Opladen bij openbare punten kan standaard en versneld (dit is niet gelijk aan snelladen). De openbare oplaadpunten zijn krachtstroomaansluitingen (400V en 16A) en leveren doorgaans tot 11 kW. Omdat elektrische auto’s afhankelijk zijn van de capaciteit van de omvormer, kan niet iedere elektrische auto met dit vermogen laden. De openbare oplaadpunten kunnen worden gebruikt i.c.m. een laadpas.

Snelladers

Bij snelladen wordt de energie met een hoger voltage en een hogere spanning (ampère) in de accu gebracht, een elektrische auto met een accu van 24 kW kan zo in 20 tot 30 minuten opladen tot 80 procent batterijcapaciteit. Snelladen vraagt om een eigen oplaadinfrastructuur met een vermogen van 40kW tot 50kW en een aparte laadtechiek. Er zijn diverse snellaadstations in Nederland en Europa en dit aantal neemt alleen maar toe.  Hybride auto’s (uitgezonderd de Mitsubishi Outlander) kunnen niet snelladen. De accu van de auto kan dit niet aan.

Stap 2: Laadkabels en stekkers

In Nederland komt u drie soorten stekkers het meeste tegen, namelijk de AC stekker (ook wel Mennekes genoemd), de CCS stekker (veel gebruikt bij Duitse merken) en de CHAdeMO stekker (komt veel voor bij Aziatische merken). Bij snellaadstations kunt u met de verschillende stekkers snel laden. Het opladen van de auto gaat via een laadkabel en stekker. Bij opladen via een thuislaadpunt of openbaar laadpunt gebruikt u de laadkabel van de auto. Bij snelladen wordt de laadkabel van het snellaadstation gebruikt.

Stap 3: Laadpas

Om gebruik te maken van openbare laadpunten is het gebruik van een laadpas noodzakelijk. Met de pas wordt de auto aangemeld en worden de kosten verrekend. Bij Multilease bieden we een laadpas aan van The New Motion via MultiTankcard. Deze pas kan voor openbaar laden en snelladen worden gebruikt, in binnen- en buitenland.

Stap 4: Laadinfrastructuur

In Nederland is de laadinfrastructuur inmiddels redelijk dekkend. Het blijft met elektrisch rijden wel van belang om voorafgaand aan een (langere) rit de laadpunten onderweg of op bestemming te verkennen. Dit geldt zeker voor het buitenland. Houdt er hierbij ook rekening mee dat laadpunten bezet of defect kunnen zijn.

Voor een overzicht van laadpalen en laadstations zijn inmiddels diverse websites en apps beschikbaar. Bijvoorbeeld www.oplaadpalen.nl, waar u op een kaart kunt zien waar het voor u geschikte (op basis van filters) laadpunt is.

Bekijk alle oplaadpunten

Contact